Volledig scherm
Hoe werkt een vlasmachine? In het streek- en landbouwmuseum Goemanszorg in Dreischor laten ze dat zien. © Marieke Mandemaker

Het is vrijwilligersdag, drie Zeeuwen vertellen trots over hun werk in het museum

VideoVLISSINGEN - Vrijwilligers krijgen vandaag een extra pluim, want het is nationale vrijwilligersdag. De Museumvereniging zet alle vrijwilligers in musea in het zonnetje. Alleen in Zeeland zijn dat al ruim 1000 mensen. Van drie van hen zijn video’s gemaakt over het werk dat ze doen.

Zeeuwse musea mogen er trots op zijn. Van de 1113 mensen die in de musea werken, doet 90 procent dat vrijwillig, heeft de Museumvereniging uitgerekend. Landelijk ligt dat percentage op ‘slechts’ 68 procent. Nieuwe en jonge vrijwilligers zijn ‘ontzettend belangrijk voor musea’, stelt de Museumvereniging. Want alleen dan kunnen musea aansprekende tentoonstellingen blijven maken. Bijna alle Nederlandse musea, groot én klein, werken met vrijwilligers. Zelfs 15 procent van de musea draait volledig op ‘hun tomeloze energie en toewijding’.

Met een ‘Ode aan al onze museumvrijwilligers’ bedankt de Museumvereniging in totaal 27.000 museumvrijwilligers. De ode bestaat uit 44 miniportretten met persoonlijke verhalen; drie ervan zijn van Zeeuwse vrijwilligers.

Lees door onder de video's

Hans de Fouw, Het Warenhuis in Axel 

Gerard Bonte, Industrieel Museum Zeeland, Sas van Gent

Arjan van der Linde, streek- en landbouwmuseum Goemanszorg, Dreischor.

Onschatbare waarde

Vrijwilligers zijn volgens de Museumvereniging ‘onmisbaar en daarom van onschatbare waarde’. ,,Musea en vrijwilligers zijn samen de schakel tussen heden, verleden en toekomst”, zegt Mirjam Moll, waarnemend directeur van de Museumvereniging. Samen hebben de museumvrijwilligers bijna 9.600 voltijdsbanen. In geld uitgedrukt is hun waarde 56 miljoen euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement