Het is stil op het ‘mooiste erf van Zeeland’: ‘De aardappelen raken we niet kwijt en kampeerveld is bijna leeg’

reportage I videoZe zijn verweven met het platteland en de stille krachten van de Zeeuwse recreatiesector. Maar de tientallen kampeerboerderijen en minicampings in onze provincie hebben het moeilijk. De aanhoudende droogte, een krimpende afzetmarkt voor landbouwproducten en een dramatisch voorseizoen voor de camping hakken erin. ,,We hebben driedubbel pech dit jaar”, zegt Sentine Williams-Kodde van boerderijcamping Oranjepolder. 

Quote

In november werd Oranjepol­der nog gekozen tot ‘mooiste erf van Zeeland’

Het is vlak voor het hemelvaartsweekend en kampeerweer in optima forma. Zonnetje, azuurblauwe hemel, graadje of 20 en gifgroen gras tussen je tenen. Normaal zou het een komen en gaan zijn van kampeerders op boerderijcamping Oranjepolder aan de rand van Arnemuiden. Want alleen al voor de monumentale schuur (een rijksmonument), het mogen toiletteren in een omgebouwd varkenskot en het geitjesknuffelen zou je hier wel een nachtje willen doorbrengen. 

Maar helaas, ook vandaag trekken de geitjes weinig bekijks, blijft het toiletgebouw op slot en wordt campingpoes Lilly nauwelijks geaaid. Terwijl je anders zou verwachten, in november werd Oranjepolder nog gekozen tot  ‘mooiste erf van Zeeland’.  Maar door de coronacrisis is alles anders.

,,Ja, het is hier nu echt rustig voor deze tijd van het jaar”, vertelt Sentine Williams-Kodde, die samen met haar man Gavin en ouders Jo en Tineke het bedrijf runt. Ze wijst naar het grasveld ,,Kijk maar om je heen, normaal staat het hier helemaal vol. Nu staat er één caravan.” 

Kampeerboerin Sentine Williams-Kodde met Olivia en Linn (r), twee kinderen van campinggasten.
Volledig scherm
Kampeerboerin Sentine Williams-Kodde met Olivia en Linn (r), twee kinderen van campinggasten. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie
 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM
  update: met video

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.