Herstel van Flakkeese Spuisluis kan 4 miljoen euro kosten
BRUINISSE - Het kost maximaal 4 miljoen euro om de Flakkeese Spuisluis in de Grevelingendam weer in werking te stellen. Die is al meer dan twee jaar dicht vanwege de bouw van een testcentrum voor getijdenenergie, maar wegens geldgebrek ligt dat werk nu stil.
Vorige week trok Rijkswaterstaat de vergunning van BT Projects in om in de Grevelingendam een Tidal Technologie Center (TTC) te ontwikkelen, een testcentrum voor turbines die stroom uit water opwekken. De totale kosten voor dat centrum werden geschat op 30 miljoen euro, maar het lukte BT Projects niet om financiers te vinden voor een gat van ongeveer 9 miljoen euro.
Waterkwaliteit
Voor het TTC moest de Flakkeese Spuisluis worden verbouwd. Die voorziet de Grevelingen van vers water uit de Oosterschelde. Vanwege de bouw, die op 1 april 2018 begon, gebeurt dat nu niet. ‘Voor de waterkwaliteit in de Grevelingen is het van belang dat de sluis weer kan gaan spuien. Dit kan door de stilgelegde bouwwerkzaamheden af te ronden of door alles weg te halen en de spuisluis weer in de oorspronkelijke staat te herstellen', schrijft het dagelijks provinciebestuur aan de Staten. De eerste oplossing is de meest gewenste, maar ook de duurste: 3 tot 4 miljoen euro.
Terugvorderen
Er zit al 8 miljoen euro aan overheidsgeld in het project en dat kan dus nog meer worden. Rijk en provincie zien het liefst dat een nieuwe ontwikkelaar wordt gevonden die de bouw afrondt en het testcentrum gaat exploiteren. Daarvoor wordt een marktverkenning uitgevoerd. Levert die niks op, dan zijn er dus twee manieren om de spuisluis weer in werking te stellen.
De provincie zegt ook een deel van haar 3,7 miljoen euro subsidie aan BT Projects terug te willen vorderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gewonde bij botsing in Goes
Bij een botsing in Goes is een persoon gewond geraakt. -
PREMIUM
Energiearmoede in 10.616 Zeeuwse gezinnen. Koud, kostbaar, en ook nog eens slecht voor hun gezondheid
In Zeeland leefde 5,9 procent van de huishoudens vorig jaar in energiearmoede, blijkt uit onderzoek van TNO. Ze hebben zowel een laag inkomen als een hoge energierekening óf een laag inkomen en een woning met een laag energielabel. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Axelse automobilist (20) veroorzaakt chaos in Terneuzen
Een 20-jarige automobilist uit Axel heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag chaos veroorzaakt in Terneuzen. Hij bleek te veel gedronken te hebben.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Reusachtig ‘stopcontact’ vaart binnenkort over Westerschelde richting Baltische Zee: ‘Genoeg stroom voor 475.000 gezinnen per jaar’
-
PREMIUM
Toneel in het Zeeuws-Vlaams: ‘Het zou zonde zijn als ons dialect verloren gaat’
Het voortzetten van het streekdialect, dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van Volkstheater De Scheldegalm uit Kloosterzande. Of zoals de leden zelf zeggen ‘De taol waor dam’n mee grôôt gebrocht zijn’. Met uitvoeringen van het blijspel ‘Den Oekpaol’ (De Hoekpaal) is de vereniging komende tijd vijf keer te zien in Hulst en Axel.