Volledig scherm
Struikelsteen © afbeelding afkomstig van struikelstenenzeeland.nl

Herdenkingssteentjes voor de huizen van vermoorde joodse Zeeuwen (kaart)

In Middelburg worden zondag 21 februari 2016 de eerste 'struikelstenen' gelegd ter herdenking van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joden. Het zijn in het trottoir aangebrachte gedenktekens voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn gedeporteerd en omgebracht.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947) is de bedenker van het project ‘Stolpersteine’. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine - Struikelstenen - ‘omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen’.
Het project ging in 2000 van start. Inmiddels zijn er door heel Europa 45.000 stenen geplaatst. Op de steen van 10 x 10 x 10 centimeter is een messing plaatje bevestigd, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst. In Nederland worden sinds 2007 struikelstenen geplaatst.

In Zeeland is een speciale Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland opgericht. Van 120 joden is hun laatste woonadres vastgesteld in Middelburg, Vlissingen, Zierikzee, Goes, Hulst, Terneuzen en Veere.

Zaterdag in de PZC een interview met Lies Jacobson, kleindochter van een van de weggevoerde joden.

Op deze kaart ziet u waar de stenen worden gelegd en wie er vanaf die adressen zijn weggevoerd.

  1. Stuiteren over de Schelde
    video

    Stuiteren over de Schelde

    TERNEUZEN - Een Ferrari huren en daar met de directie wat rondjes mee gaan racen, is al lang niet meer origineel. Met je zakenrelaties in een opblaasboot van 250 PK met bijna honderd kilometer per uur over de golven in de Put van Terneuzen stuiteren, dáár kun je mee thuiskomen. Publiek was er amper, de kapiteins en bemanning deden het varen in de rigid inflatable boats tijdens de Corporate Rib Rally meer voor eigen eer en glorie. De passagiers van de snelle huurboten konden na de vaartocht nog even netwerken in een droog pak.