Volledig scherm
De Britse Kim Spooner (midden) droeg gisteren tijdens een herdenkingsdienst bloemen voor haar oom, die het leven liet tijdens de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise op 6 maart 1987. © AP

Herdenking 30 jaar na de ramp met de Herald of Free Enterprise

VIDEOZEEBRUGGE - Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de veerboot Herald of Free Enterprise kapseisde bij het verlaten van de haven van Zeebrugge. Bij de scheepsramp op 6 maart 1987 kwamen in totaal 193 mensen om het leven. De ramp wordt vandaag herdacht in Zeebrugge.

De herdenking begint om 9.00 uur met een plechtigheid op zee, waarna om 11.00 uur bloemen worden gelegd bij het herdenkingsmonument in Zeebrugge. Ook namens de provincie Zeeland werd een krans gelegd. 's Middags is er een academische zitting over veiligheid op zee.

België maakt in die koude nacht in maart de grootste scheepsramp uit haar geschiedenis mee. Voor Groot-Brittannië was het de op een na grootste ramp, na het zinken van de Titanic. Kapitein David Lewry, de eerste stuurman en een matroos werden schuldig bevonden tijdens een rechtszaak in Londen. Ook rederij Townsend Thoresen werd verantwoordelijk gesteld voor het kapseizen, dat gebeurde door een combinatie van factoren. Zo kon het water vrijelijk het schip binnenstromen, doordat de boegdeuren niet waren gesloten.

Townsend-Thoresen veranderde de naam na de ramp in P&O ferries. De rederij is nog altijd actief in Zeebrugge met een ferryverbinding naar Hull.

Na de eerste meldingen stroomden ook hulpdiensten uit Zeeland naar Zeebrugge, waar ze onder meer hielpen bij het redden van overlevenden en bij het bergen van lichamen.