Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout

Help, de ehbo-er vergrijst

VLISSINGEN - Zeeland krijgt een tekort aan ehbo-ers bij evenementen. Het Rode Kruis slaat alarm: de vrijwillige ehbo-ers dunnen uit en vergrijzen.

Het landelijke Rode Kruis begint na de zomer een campagne om nieuwe vrijwilligers te werven en op te leiden. Het aantal evenementen groeit, de overheid stelt steeds hogere eisen aan medische veiligheid maar het ehbo-leger dat ingezet wil worden, slinkt. Ook in Zeeland. ,,Van de bijna achthonderd Rode Kruisleden in district Zeeland willen er 370 als ehbo-er naar evenementen. Maar 190 zijn al boven de vijftig jaar. Zeventig zijn ook al ouder dan 65 jaar", schetst vrijwilligersmanager Zeeland van het Rode Kruis, Cor Bos. Aanwas van jongeren is er niet en ook ouderen zijn soms huiverig om hulp te geven in het openbaar. ,,Voor je het weet sta je op YouTube met nét het verkeerde moment."

Hoeveel ehbo-ers er nodig zijn voor een evenement, bepaalt de gemeente met advies van de Veiligheidsregio. Bos: ,,Het verschilt naar de aard van een evenement. Met de Kustmarathon moet je langs het hele parcours mensen hebben en een post bij de finish en veel materiaal. Maar dan komen mensen van het Rode Kruis uit het hele land. Bij een dorpsbraderie kan je toe met twee man."  

poll

Ik heb mijn EHBO-diploma ooit gehaald, maar doe er nu niets meer mee

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
82 stemmen

Over de Zeeuwse inzet heeft het district geen cijfers, maar landelijk heeft het Rode Kruis deze zomer zo'n 9000 vrijwilligers bij 1800 evenementen. Afgelopen weekend verzorgden 300 vrijwilligers de Zwarte Cross en deze week staan ruim 700 Rode Kruizers de Vierdaagse bij. Daar helpen ook twintig man van de ehbo-vereniging Goes, een van de 33 ehbo-verenigingen die Zeeland telt. Soms leent het Rode Kruis mensen in van de ehbo-verenigingen, maar voor Goes is het vaker andersom, vertelt secretaris Jopie Brassant. ,,We worden steeds meer gevraagd, want we zijn goedkoper, hé. Van de 140 leden zijn er twintig die evenementenhulp willen doen. We doen wel dertig evenementen op een jaar, van het weekeinde  bij City of Dance in Middelburg, maar ook een actie bij Bax shop in Goes en de autocross in Eindewege. We verkopen geen nee. We zoeken net zo lang tot we genoeg mensen hebben. Dan gaat de kleindochter van de coördinatrice ook mee."  

Steeds vaker staan commerciële bedrijven paraat om hulpverleners te leveren. Verpleegkundigen en gediplomeerde ehbo-ers verenigen zich in bureaus met namen als de Festivalzusters, gespecialiseerd in dance-feesten. Grote evenementen als Concert at Sea en zelfs Rescue huren professionals in. ,,We zouden ze als Rode Kruis graag bedienen", zegt Bos. Maar dat is op historische gronden anders gegroeid, duidt hij.