Volledig scherm
Still uit programma Narcostaat (NTR) van haven Vlissingen. © Narcostaat (NTR)

Haven Vlissingen wordt massaal gebruikt voor drugssmokkel, douane luidt noodklok

VLISSINGEN - De haven van Vlissingen wordt steeds vaker gebruikt door drugssmokkelaars. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Narcostaat (NTR) dat maandagavond wordt uitgezonden. Albert van der Smissen, voorzitter van de grootste douanevakbond NCF, zegt in de uitzending dat er in Vlissingen een gebrek aan personeel is om de scanner te bedienen, waarmee containers op drugs kunnen worden gecontroleerd. De laatste weken zijn er honderden kilo's coke gevonden in Vlissingen.

Smokkelaars zouden volgens het programma uitwijken naar havens zoals Vlissingen, Moerdijk, Gent en Zeebrugge, omdat de controle in de grote havens zoals Rotterdam en Antwerpen is opgevoerd. Er wordt vooral cocaïne en grondstoffen voor synthetische drugs gesmokkeld. 

Albert van der Smissen:  ,,Er zijn nachtdiensten die niet meer ingevuld worden omdat we te weinig mensen hebben. Bovendien mag douanepersoneel in Vlissingen niet zelf beslissen welke containers zij controleren, maar wordt dit vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam voorgeschreven. Er wordt niet geluisterd naar de werkvloer.”

Van der Smissen zegt verder: ,,Als ik een drugssmokkelaar zou zijn en ik moest kiezen, zou ik ook naar Vlissingen gaan.”

Andere bronnen binnen de douane en politie bevestigen aan tv-programma Narcostaat dat Vlissingen momenteel een groot probleem heeft met drugssmokkel. En ook de gemeente Borsele, waaronder de containerhaven van Vlissingen valt, erkent het probleem: “Zagen we vier jaar geleden smokkel via vissersbootjes en droppings op zee, ontdekten we de afgelopen twee jaar vooral smokkel via grote containerschepen.”

In het programma is te zien hoe verslaggever Danny Ghosen de proef op de som neemt. Hij filmt de aankomst van een groot containerschip met bananen uit Zuid-Amerika in de haven van Vlissingen-Oost. Op de wal waren politie en douane niet te bekennen tijdens het lossen van het schip. Ghosen kon probleemloos door een openstaand hek bij de containers komen. Naar aanleiding van zijn actie heeft de gemeente Borsele extra beveiligingsmaatregelen genomen.

De douane heeft vrijdag nog  in de haven van Vlissingen 750 kilo cocaïne onderschept. De drugs werden gevonden in dozen met bananen tijdens een controle met speurhonden. De container waarin de dozen met bananen zaten, was afkomstig uit Ecuador en was bestemd voor een bedrijf in Roemenië. De drugs zijn in beslag genomen en op last van de officier van justitie vernietigd. De drugs hebben een straatwaarde van zo’n 37,5 miljoen euro.

De douane onderschepte begin november ook 750 kilo cocaïne tijdens een controle in de Rotterdamse haven. De drugs zaten toen eveneens verstopt in een container tussen bananen. De container was bedoeld voor een bedrijf in Vlissingen; dat bedrijf heeft niets met de smokkel te maken. De container waarin de bananen zaten, kwam toen ook uit Ecuador.

In oktober werd 1008 kilo cocaïne gevonden op een schip in de haven van Vlissingen. Ook die drugs zaten in een container met bananen uit Ecuador verstopt. Die container moest naar een bedrijf in Heerhugowaard. Ook dat bedrijf heeft volgens de douane niets met de smokkel te maken.

Uitzending: Maandag 2 dec, om 21.20 uur bij de NTR op NPO 3  

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 1. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.
 3. Een feestje met een zwart randje in Kwadendamme: ‘Het voelt een beetje alsof alles voor niets is geweest’
  PREMIUM
  VIDEO

  Een feestje met een zwart randje in Kwadendam­me: ‘Het voelt een beetje alsof alles voor niets is geweest’

  KWADENDAMME - Naar dat ene moment kijken ze maanden uit. Het publiek in rijen langs de kant. Laten zien waar je vanaf elluf-elluf aan hebt gewerkt. Maar De Pikpot moest het zaterdag voor het eerst in de geschiedenis zonder carnavalsoptocht stellen. En geeft gemengde gevoelens. ,,Achteraf had het makkelijk gekund”, zegt Gert van de Plasse van bouwclub De Puut’n. ,,Zo hard waait het niet.”