Hansweert krijgt de duurste dijk van Nederland
HANSWEERT - Het versterken van de dijk bij Hansweert gaat ruim 159 miljoen euro kosten. Het wordt, met ruim dertig miljoen euro per kilometer, de duurste dijk van Nederland.
Waterschap Scheldestromen heeft vrijdag het definitieve bedrag bekend gemaakt. De kosten zijn vooral zo hoog doordat bij Hansweert de dijk aan de allerhoogste veiligheidseisen moet voldoen. Het gebied erachter vormt een soort badkuip, waardoor het dorp snel onder water komt te staan als de zeewering het zou begeven.
De dijk moet op veel plaatsen 2,5 tot 3 meter hoger worden en wordt daardoor ook een stuk breder. Toch is afgesproken dat er geen huizen mogen worden gesloopt. Om dat te voorkomen moet onder meer met kostbare damwandconstructies worden gewerkt. Versterken aan de kant van de Westerschelde is niet mogelijk, omdat dat een Natura 2000-gebied is.
Het werk aan de dijk begint waarschijnlijk nog dit jaar en neemt naar verwachting vier jaar in beslag. De investering van 159 miljoen euro betekent het grootste project dat het waterschap tot nu toe onder handen heeft gehad. De kosten gaan alleen over de uitvoering. De voorbereiding heeft in totaal ook nog eens 15 miljoen euro gekost.
Waterschap blij met goedkeuring Rijk
Een groot deel van het werk wordt betaald door het Rijk en de andere waterschappen. Die dragen in totaal zeker 135 miljoen euro bij, zo heeft Scheldestromen te horen gekregen. Dagelijks bestuurder Philipp Keller, verantwoordelijk voor de Zeeuwse dijken, zegt blij te zijn met de goedkeuring en het hoge subsidiebedrag. ,,Want dit is niet alleen een megaproject, maar ook een zeer ingewikkeld project.””
De kostenramingen zijn de afgelopen tijd flink opgelopen, mede door de enorme prijsstijgingen. Het waterschap heeft ook alle risico's zo goed mogelijk in beeld proberen te brengen en af te dekken. Dat is van groot belang, omdat vanaf nu tegenvallers volledig voor eigen rekening zijn. De goedkeuring van het Rijk geeft aan dat men vertrouwen heeft in de aanpak van Scheldestromen en dat de kosten realistisch worden ingeschat, zegt Keller.
Lichte stijging van de belastingtarieven
Een fikse tegenvaller is dat Scheldestromen een groot deel van de subsidie moet voorschieten. Het gaat om 53 miljoen euro. Het kan tot 2036 duren voordat het geld terugkomt naar Zeeland. De (sterk gestegen) rentelasten moet het waterschap volledig zelf betalen. Die kunnen in het uiterste geval oplopen tot bijna 18 miljoen euro. Dat zorgt voor een lichte stijging van de belastingtarieven, met ongeveer één procent.
Dit is niet alleen een megaproject, maar ook een zeer ingewikkeld project
,,Daar is het laatste woord nog niet over gezegd”, aldus dagelijks bestuurder Carla Michielsen (financiën). Zij vindt het onterecht dat het waterschap opdraait voor de kosten. ,,Dit is een groot zorgpunt, ook voor de toekomst.” Want, zegt Michielsen, ‘Hansweert’ is het eerste project in een nieuwe ronde dijkversterkingen. ,,Er komen nog heel veel projecten hierna. Het kan niet zo zijn dat omdat het Rijk er financieel niet goed op voorbereid is, wij elke keer moeten voorfinancieren.”
Samen met andere waterschappen wordt gelobbyd om hierin verandering te krijgen. Dat geldt ook voor de verdeling van de totale kosten van de dijkversterkingen. Zeeland verwacht tot 2050 minimaal 1,5 miljard euro te moeten investeren in de zeeweringen.
Niet versterken is geen optie
Het algemeen bestuur van het waterschap beslist komende woensdag over het geld voor de dijkversterking in Hansweert. Hoewel er zeker discussie over zal zijn, lijkt het ondenkbaar dat het bestuur nee zegt. ,,Ik kan het me niet voorstellen”, zegt Keller. Niet versterken is nu eenmaal geen optie. ,,Anders voldoen we niet aan onze wettelijke opgave.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Veteranencafé Hulst: eindelijk ontmoeting, erkenning en een luisterend oor
Tijd voor het ophalen van herinneringen, voor het vertellen van sterke verhalen, maar ook voor het delen van vaak diep weggestopte emoties. Veteranen uit de gemeente Hulst ontmoetten elkaar voor het eerst.Hulst -
PREMIUM
Loods moet kunnen vertrouwen op veilige opstap
De kapitein van een zeeschip is vanzelfsprekend verplicht te zorgen dat een loods veilig aan boord kan komen. Maar de loods kan vanaf het loodsvaartuig niet altijd op voorhand oordelen of alles in orde is. -
PREMIUM
Middelburgers grijpen laatste kans om historisch boek vol te krijgen op ruildag in Zeeuws Archief: ‘Het is een feest van herkenning’
In plaats van kinderen, waren het de afgelopen weken vooral ouderen die hun hand bij de supermarkt ophielden om te bedelen om historische plaatjes van Middelburg. Wie dat nog niet gelukt was, kon zaterdag zijn of haar boek nog vol krijgen tijdens een afsluitende ruildag in het Zeeuws Archief. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
Tien jaar lang vocht Gary tegen hondenbelasting, nu gooit hij de handdoek in de ring
Sinds 2013 heeft Gary Yanover uit Kortgene gestreden om de hondenbelasting af te schaffen. Daar komt binnenkort een eind aan. ,,Als actievoerder kom ik niet verder.” -
-
-
PREMIUM
's-Heerenhoek krijgt voedselbos en ommetje en Molendijk keert terug
De entree van ‘s-Heerenhoek wordt groener en aantrekkelijker. Voorlopig zijn er vooral zandhopen te zien. Maar impressies tonen het groene, parkachtige wandelgebied dat er moet komen, de Bosgaardshoek.'s-Heerenhoek -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.