Volledig scherm
© Ricardo Kievit

Haamstede was vanochtend het natste stukje Nederland

BURGH-HAAMSTEDE - Het westen van Schouwen-Duiveland was afgelopen nacht en ochtend het natste deel van Nederland. Het weerstation Haamstede tapte woensdagochtend om 10.00 uur maar liefst 88 millimeter af. Daarna zijn er nog enkele millimeters bijgekomen. Gemiddeld valt in Nederland in de hele maand juli 78 millimeter regen, meldt Weeronline.

De 325 neerslagstations van het KNMI noteren elke ochtend om 10.00 uur de regenhoeveelheden van de afgelopen 24 uur.  Met 88 millimeter had Haamstede veruit de meeste neerslag. Ook extreem nat was het in Kerkwerve (68 millimeter), Brouwershaven (63 millimeter), Noordgouwe (61 millimeter), Anna Jacobapolder (57 millimeter) en Westkapelle (53 millimeter).

De minste neerslag van Zeeland was in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, met 24 millimeter in Sint Kruis en 26 millimeter in Cadzand, evenals in Biervliet.

Hoeveel regen er na 10.00 uur is gevallen, wordt pas donderdag doorgegeven. Daardoor zijn de totale hoeveelheden nog niet bekend. Dat geldt wel voor de weerstations in Vlissingen en Westdorpe. Daar werd respectievelijk 37,2 en 24,1 millimeter gemeten.

Dergelijke hoeveelheden zijn op zich niet extreem. Het etmaalrecord voor Vlissingen staat op 80,9 millimeter (4 juli 2005) en voor Westdorpe op 72,1 millimeter (5 augustus 2002).

Weeramateurs

Binnen het netwerk van weeramateurs werd woensdag in Aagtekerke de meeste regen gemeten: 53,2 millimeter vanaf middernacht.

De zware regenval leidde op diverse plaatsen tot overlast. De brandweer moest in actie komen in Borssele, Nieuw-Namen, Kruiningen en Burgh-Haamstede.

Diverse woningcorporaties kregen meldingen binnen van lekkages en andere problemen door de regen. Vooral Zeeuwland, met woningen op zowel Schouwen-Duiveland als Walcheren, werd overstelpt met telefoontjes.