Volledig scherm
Luchtfoto Zeeland Seaports © Zeeland Seaports

GS: Gent krijgt niet te veel macht in havens Zeeland

MIDDELBURG - Het Havenbedrijf Gent krijgt na een fusie met Zeeland Seaports (ZSP) niet te veel invloed in de Zeeuwse havens. Dat zegt het dagelijks provinciebestuur in antwoorden op vragen van de 50Plus-Statenfractie.

Als de fusie doorgaat en dat hangt mede af van een oplossing voor de saneringskosten van het Thermphos-terrein in de haven van Vlissingen, wordt Gent met 48 procent de grootste aandeelhouder. De provincie Zeeland krijgt 25 procent van de aandelen. De provincie bezit nu de helft  van de aandelen van Zeeland Seaports.

Volgens Gedeputeerde Staten betekent die verhouding niet dat Gent - samen met een kleinere aandeelhouder - de lakens gaat uitdelen. Er worden duidelijk afspraken gemaakt over de stemverhoudingen zodat één aandeelhouder (in de praktijk Gent) geen belangrijke beslissingen kan doordrukken. Zo zou zijn overeengekomen dat majeure besluiten pas doorgaan als driekwart van de aandeelhouders het daar mee eens is. 

Huiver voor fusie

50PLUS stelt vragen omdat verschillende, in de haven van Vlissingen gevestigde, bedrijven huiverig zijn voor een fusie, temeer omdat de fusie achter gesloten deuren wordt voorbereid en er weinig informatie wordt gedeeld. Ze vrezen dat Gent straks de dienst uitmaakt, dat de Vlissingse haven stiefmoederlijk zal worden bedeeld en dat de afstand tot het nieuwe havenbedrijf groter wordt. Volgen GS heeft ZSP echter 'verschillende malen met een vertegenwoordiging van bedrijven gesproken'. Het dagelijks provinciebestuur wijst erop dat er een tweede onderzoek naar de voor- en nadelen van een fusie plaatsvindt. Dat kunnen ook Provinciale Staten hun zegje over doen.  

De angst dat bedrijven straks naar Gent moeten om hun belangen te bespreken, is ongegrond, zeggen GS. Ook na de fusie kunnen klanten terecht in De Mariahoeve bij Borssele en het kantoor van Zeeland Seaports in Terneuzen. Het personeel van ZSP hoeft ook niet in zijn rats te zitten. Bij een fusie krijgen zij een baangarantie.