Grote waterhoos op zee boven Domburg

VIDEODOMBURG - Een grote waterhoos was vanmiddag zichtbaar boven zee vanaf het strand in Domburg. Teun Westbroek uit Doorn maakte er een video van.

Volgens weerdeskundige en stormchaser Paul Begijn zijn waterhozen bijzonder om te zien. Ze komen jaarlijks voor, maar om ze te spotten moet  je over een behoorlijke dosis geluk beschikken. 

“Het is een typisch verschijnsel voor augustus en september als de bovenluchten op 5 km hoogte kouder worden en het zeewater warmer is", zegt Begijn. “Het temperatuurverschil kan dan heel groot zijn, bijvoorbeeld -24 graden op 5 km hoogte en op zee zo’n 20 graden. Waterhozen worden gevoed door warm zeewater en sterven aan land direct uit.”

Volledig scherm
Waterhoos © Teun Westbroek
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bietenboten aangekomen in Zeeland: ‘Hééééy.... Bie(r)tje?’
    Video

    Bietenbo­ten aangekomen in Zeeland: ‘Hééééy.... Bie(r)tje?’

    YERSEKE - Hij liet zijn snor staan, heeft speciaal een lederhosen aangetrokken en installeerde zelfs een skibox op zijn zeiltjalk de Stormvogel. Zo doet schipper Benjamin Verboom mee aan de jaarlijkse Bietenrace. ,,Over een goede suikerbiet moet een laagje vorst geweest zijn. Dat hebben we in Nederland niet meer gehad, daarom hebben wij ze dit jaar uit de Alpen gehaald”, verklaart Verboom, terwijl de glaasjes Jägermeister worden ingeschonken.