Volledig scherm
Hulpdiensten op de plek waar de duikers vermist raakten. © Marieke Mandemaker

Grote verslagenheid bij Zoetermeerse club na fatale duik Grevelingen: slachtoffer is 48-jarige man

UpdateZOETERMEER - De Zoetermeerse duikclub Dive Post is in diepe rouw na een duik in de Grevelingen die zaterdag fataal afliep voor twee duikers. De twee slachtoffers komen uit de Haagse regio, zegt eigenaar Rob Dekker van de Zoetermeerse duikschool. Eén van hen is een 48-jarige man uit Zoetermeer, maakte de politie maandagavond bekend. De identteit van het andere slachtoffer wordt op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden niet bekend gemaakt.

De twee duikers waren zaterdag aan het duiken bij scheepswrak Le Serpent net buiten de haven van Scharendijke. Ze zeiden rond 17.15 uur tegen duikinstructeur Henk van Ielen van Duikcentrum De Kabbelaar dat ze gingen duiken en gaven hun autosleutels af.

Klap

Een van de slachtoffers is een man uit Zoetermeer, weet eigenaar Rob Dekker van duikschool en -winkel Dive Post, waar het duikteam zijn thuishonk heeft. De man dook met een ander lid van de Zoetermeerse duikschool en beiden waren zeer ervaren. Dekker: ,,Dit is een klap, de club raakt twee goede vrienden kwijt.  Gisteravond hebben we al als team met elkaar kunnen praten bij onze wekelijkse  oefenavond in een zwembad. Er heerst grote verslagenheid.''

De duikschoolhouder begrijpt niet wat er mis is gegaan in het water van de Grevelingen. ,,Het is heel bijzonder dat twee zulke ervaren duikers dit overkomt.  Een van hen is een duikinstructeur die al jaren duikt, over de hele wereld.  Hij is ook wel vaker in de Grevelingen geweest, hij kent het daar. Het zijn beide ervaren jongens en je duikt altijd met  z'n tweeën. Ik hoop dat uit onderzoek  duidelijk wordt wat er is gebeurd, zodat we er van kunnen leren.''

25 meter diep

Zaterdag werden bij de zoekactie helikopters ingezet van kustwacht en politie, en boten van de KNRM. Omdat de hulpdiensten ervan uitgingen dat de duikers bij Le Serpent naar beneden waren gegaan, konden geen duikers ingezet worden van politie en brandweer. Die mogen maximaal vijftien meter duiken, Le Serpent ligt op twintig tot vijfentwintig meter diep.

Zondag en maandag werd verder gezocht. Daarbij werd het marineduikvaartuig Hydra ingezet, dat met sonar het water afzocht. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement