De ARM20 in de haven van Vlissingen
Volledig scherm
De ARM20 in de haven van Vlissingen © Theo Giele

Groep visserijbedrijven vraagt toestemming om tot half juli door te gaan met pulsvisserij

ROTTERDAM/ARNEMUIDEN – Een groep van negentien visserijbedrijven, waaronder Rederij Delta VOF uit Arnemuiden, heeft vandaag in een spoedprocedure bij de Rotterdamse rechtbank toestemming gevraagd om tot half juli door te mogen gaan met pulsvisserij. Bij deze vorm van visserij worden kleine stroomstoten uitgedeeld aan de vissen. De vergunning van de negentien bedrijven is sinds 31 mei stopgezet vanwege het besluit van het Europees Parlement dat zich in april in grote meerderheid tegen de pulsvisserij keerde.

Het advocatenteam van de vissers hield de kort-gedingrechter voor dat het nog tot half juli zal duren voordat het Europese besluit echt van kracht is. ,,Laten we die anderhalve maand nog gebruiken om te voorkomen dat deze visserijbedrijven het loodje moeten leggen.” Veel vissers moeten van de Nederlandse regering hun boten sinds enkele dagen noodgedwongen al aan de kant houden en waren meegekomen naar de rechtbank in Rotterdam.

,,Onze cliënten moeten allemaal hun boten ombouwen van de moderne pulsvisnetten naar de traditionele boomkornetten dat vergt gemakkelijk vijf tot zes maanden en veel geld. Banken weigeren hen echter overbruggingskredieten te verstrekken”, aldus de advocaten. Bovendien zijn er heel in Europa maar enkele nettenbouwers en bedraagt de wachttijd voor het bestellen van nieuw vistuig gemakkelijk een half jaar.

Overgangstermijn

De vissers zeggen dat de verantwoordelijke minister Carola Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) altijd heeft gesproken over een ‘fatsoenlijke overgangstermijn’. Door toe te staan dat de negentien bedrijven nog anderhalve maand doorvissen met hun pulsnetten zou ze die belofte gestand doen, aldus de vissers.

De woordvoerders namens de minister maakten duidelijk dat het negatieve besluit van het Europees Parlement ‘allerminst als een verrassing kan zijn gekomen’. Er zijn talloze bijeenkomsten geweest de afgelopen maanden waarbij altijd vissers en hun belangenorganisaties aanwezig waren. Het ministerie ziet geen aanleiding om de groep van negentien bedrijven nog tot half juli te laten pulsvissen.

Enkele andere visbedrijven mogen voorlopig nog wel pulsvissen. Hun vergunningen lopen tot eind van dit jaar door of zelfs in enkele gevallen nog tot juli 2021.

De Rotterdamse rechtbank zal nog deze week uitspraak doen over de negentien bedrijven die vooralsnog achter het net vissen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze Zeeuwse ondernemers zijn blij dat ze op tijd hebben geïnvesteerd in een webwinkel
    PREMIUM
    video

    Deze Zeeuwse onderne­mers zijn blij dat ze op tijd hebben geïnves­teerd in een webwinkel

    KLOETINGE - Ideaal is het niet. Met anderhalve meter ertussen wachten tot je bij de bakker aan de beurt bent. Sommige mensen durven zelfs niet meer naar de winkel te komen. Bakker Sjako Boer is blij dat hij op tijd heeft geïnvesteerd in een webwinkel, waar zijn klanten online kunnen bestellen. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. ,,We denken er zelfs aan om met Pasen ophaalpunten in te richten.”