Volledig scherm
© Thinkstock

GroenLinks wil strengere normen voor straling van zendmasten in Zeeland

MIDDELBURG - De provincie Zeeland moet in haar nieuwe omgevingsvisie vastleggen waar nieuwe zendmasten wel en niet zijn toegestaan. Dat kan bepaald worden in samenwerking met de GGD Zeeland.

Daar dringt de Statenfractie van GroenLinks op aan bij het dagelijks provinciebestuur. Aanleiding is de uitrol van een 5G-netwerk voor snel internetverkeer. Volgens het Platform Stralingsgevaar Zeeland ondervinden al 10.000 Zeeuwen last van straling. Internationale wetenschappers wijzen op een verband is tussen stralingsgevaar en bijvoorbeeld hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen, stelt Statenlid Gerwi Temmink in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.

In omringende landen gelden strengere regels voor zendmasten. GroenLinks wil dat in Nederland ook. Dat kan de provincie doen in de nieuwe omgevingsvisie waaraan wordt gewerkt. Temmink vraagt of al overleg heeft plaatsgevonden met de GGD, omdat die heeft aangegeven daarbij te willen helpen. Ook wil hij dat bij het ministerie van Economische Zaken wordt aangedrongen op landelijke normen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
  PREMIUM
  poll / video

  Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

  VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.
 2. Leefbaar Reimerswaal: ‘Beheerder dorpshuis Krabbendijke onmiddellijk ontslaan’
  PREMIUM

  Leefbaar Reimers­waal: ‘Beheerder dorpshuis Krabbendij­ke onmiddel­lijk ontslaan’

  KRABBENDIJKE - Raadslid Marien Weststrate vindt dat de gemeente Reimerswaal dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke moet sluiten en de beheerder moet ontslaan. In het dorpshuis trof de politie eerder deze week een hennepplantage aan. Weststrate wil dat De Meiboom voor minimaal drie maanden dicht gaat. ,,En de beheerder moet met onmiddellijke ingang worden ontslagen", zegt de fractievoorzitter van Leefbaar Reimerswaal.