Groenlandse walvis gespot bij Vlissingen

videoVLISSINGEN - Het ziet er naar uit dat voor het eerst in de geschiedenis een Groenlandse walvis is waargenomen in Nederland. De walvis van bijna 20 meter groot is maandagavond door Wilma Bronke en Ingrid Pul gezien voor de Vlissingse boulevard. 

Het dier zwom rond 19.38 uur ter hoogte van de Sardijntoren. De beelden die Wilma gemaakt heeft, zijn voorgelegd aan deskundigen. Die bevestigen dat het om de Groenlandse walvis gaat en denken dat het dezelfde is als die onlangs voor de Belgische kust zwom.

Toevalstreffer

Quote

We zeiden nog tegen elkaar: zijn we nou gek? Maar we zagen het goed.

Wilma Bronke

,,Ik spot vaker dieren, maar dit was wel een toevalstreffer natuurlijk", zegt Wilma de ochtend na haar vondst. ,,Ik weet niet wat me overkomt. De telefoon staat roodgloeiend. Ik liep daar met mijn vriendin en ineens zagen we wat spuiten. We zeiden nog tegen elkaar: zijn we nou gek? Maar we zagen het goed. Er stonden ook twee Antwerpse vissers en die riepen ook: 'Kijk! Kijk!'. Ik heb toen Albert Dijkstra van de strandwacht geappt."

Die is meteen gaan kijken. ,,Het gaat om een volwassen dier. Ik denk van zo'n zeventien à twintig meter groot", vertelt Dijkstra, die zich ook inzet voor Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). ,,In eerste instantie zwom hij dichtbij de boulevard in Vlissingen, vlak onder de Gevangentoren. Hij was heel goed te zien. Later heb ik mijn verrekijker erbij gepakt om hem nog beter te observeren en zo kon ik duidelijk de kenmerken van een Groenlandse walvis onderscheiden."

Volledig scherm
De Groenlandse walvis toen die in België is gezien. © Natuurpunt

Unicum

Jaap van der Hiele, coördinator van EHBZ Zuidwest Nederland, zegt dat het een unicum is. ,,De Groenlandse walvis hoort hier niet thuis. Zijn natuurlijke habitat bevindt zich in het koude Noordpoolwater. Hoe dit exemplaar in de Noordzee terecht is gekomen, weet ik ook niet. Hij is vast van het pad geraakt. Maar er is kennelijk genoeg te eten, aangezien hij al een tijdje in de Noordzee rondzwemt."

Quote

Door de combinatie van de manier waarop hij water uitspuit en het ontbreken van een rugvin, kon ik conclude­ren dat het een Groenland­se walvis is.

Albert Dijkstra
Volledig scherm
Marnix Lippens maakte zaterdagmiddag deze foto, op de Westerschelde bij de 'Schaar van Spijkerplaat' tussen Vlissingen en Breskens. De walvis kwam langszwemmen tijdens een zeilwedstrijd van de WV Breskens. © Marnix Lippens

Hoe deskundigen op basis van het filmpje dat met de telefoon is gemaakt kunnen concluderen dat het specifiek om een Groenlandse walvis gaat? Van der Hiele: ,,Dat is te zien aan zijn 'blow', de manier waarop hij het water uitspuit. Iedere walvissoort doet dat op een andere manier." Dijkstra voegt daar naar aanleiding van zijn eigen observaties aan toe dat ook duidelijk te zien was dat een rugvin ontbrak. ,,In combinatie met het blaasgat dat ver aan de voorkant van het dier zat, was voor mij duidelijk dat het een Groenlandse walvis is."

Kijk uit

Quote

Op eerdere beelden is te zien dat er iets aan zijn staart hangt. Dat willen we onderzoe­ken.

Albert Dijkstra, EHBZ

Albert Dijkstra waarschuwt mensen die de zee in gaan, zoals watersporters: blijf uit de buurt van het dier. ,,Zorg voor een afstand van ruim 200 meter. Voor je eigen bestwil. Het zijn heel sterke en onvoorspelbare dieren. Als-ie het water in duikt, weet je niet waar hij weer naar boven komt. Een klap van de staart kan dodelijk zijn." Deze walvissoort zwemt bovendien in ondiepe wateren, vrij dicht langs de kust.

Vogelaars houden op verschillende plaatsen langs de Zeeuwse kust een oogje in het zeil en medewerkers van SOS Dolfijn staan klaar om als eerste te vertrekken als de walvis opnieuw gezien wordt. ,,Op de beelden die zijn gemaakt toen hij langs de Belgische kust zwom, was te zien dat er iets aan zijn staart hing. Mogelijk een visnet. Of dat nog steeds zo is, willen we graag onderzoeken door er dichterbij te komen en goede foto's te maken", vertelt Jeroen Hoekendijk. ,,Dan kunnen we bekijken of en hoe we hem moeten helpen."

Medewerkers van de EHBZ roepen daarom op filmpjes en foto's te maken als ze de walvis zien en deze in te sturen. Ook wij ontvangen die beelden graag via web@pzc.nl.