Grensafsluiting tussen Belgie en Nederland, de Vuilpanstraat bij Sint Laureins.
Volledig scherm
Grensafsluiting tussen Belgie en Nederland, de Vuilpanstraat bij Sint Laureins. © Peter Nicolai

Grens met België blijft tot en met 8 juni dicht voor niet-essentiële reizen

TERNEUZEN - De kogel is door de kerk: Elke niet-essentiële reis vanuit België naar het buitenland blijft verboden tot en met 8 juni 2020. Het Belgische coronacrisiscentrum heeft dit bekendgemaakt in een lijvig document met coronamaatregelen die maandag ingaan.

Tal van uitzonderingen zijn er op het reisverbod naar het buitenland. Woon-werkverkeer is altijd toegestaan geweest, sinds België 20 maart grensovergangen sloot en elders controles invoerde. Andere redenen voor Belgen om de grens te mogen passeren, zijn onder meer medische zorg, dierenverzorging en verplaatsingen naar een partner die niet onder hetzelfde dak woont. Winkelen over de grens blijft taboe. Het zal stil blijven in koopcentra in onder meer Hulst en Sluis.

Schoolbezoek

Voor het reizen naar België gelden even strenge regels. Een nieuwe uitzondering komt er, als scholen in België vanaf 18 mei mondjesmaat openen. Enkele honderden kinderen en jongeren uit Zeeuws-Vlaanderen volgen onderwijs over de grens. Zij mogen ongehinderd naar en van school reizen, als lessen worden hervat.

Zie voor meer informatie: crisiscentrum.be/nl.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM
  update: met video

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.