Volledig scherm
Kinderen van de basisscholen De Moolhoek uit Kapelle en de OBS uit Wemeldinge krijgen op Neeltje Jans hun accreditatie en zijn nu officieel 'crew'. Ze geven straks een optreden onder meer met fietsbellen. © Theo Giele

Greipel wint Touretappe in Zeeland

BURGH-HAAMSTEDE - André Greipel heeft zondag op Neeltje Jans de etappe van de Tour de France gewonnen. In de sprint wist hij nipt Mark Cavendish te verslaan. Tom Dumoulin is de beste Nederlander. Hij finishte als achtste. Daarmee behoudt hij ook de witte trui voor beste jonge wielrenner nog een dag.

18.24 : Dan rest nog opruimen en wachten tot de weg wordt vrijgegeven.

17.30: Mollema, Valverde, Quintana, Rodriguez, Gesink, Peraud en Pinot zijn allemaal kostbare tijd verloren.

17.22: Tom Dumoulin is de beste Nederlander. Met zijn achtste plaats stelt hij ook de witte trui voor beste jonge wielrenner voor ten minste nog een dag veilig. De groene trui hangt ook morgen nog om de schouders van Tony Martin, die als negende is geëindigd.

17.22: De gele trui is voor Fabian Cancellara.

17.18: Sagan eindigt als tweede, Cancellara als derde.

17.17: Mark Cavendish zet te vroeg aan, maar André Greipel wint de etappe.

17.14: De laatste 2 kilometer gaan in.

17.06: Bij het ingaan van de laatste 10 kilometer lijkt het duidelijk: de winnaar van vandaag zal uit de kopgroep moeten komen. Cavendish en Greipel lijken de grootste kanshebbers.

17.01: Nu 9400 toeschouwers op Neeltje Jans

16.58: En de renners rijden Zeeland binnen.

16.50: op 25 kilometer van de meet heeft de kopgroep nog een voorsprong van iets minder dan een minuut. Het achtervolgende grote peloton lijkt de organisatie inmiddels iets beter op orde te hebben, maar de achterstand slinkt slechts langzaam.

16.42: De kopgroep met onder anderen Froome, Cancellara, Contador, Van Garderen, Cavendish, Kwiatkowski en Dumoulin, heeft inmiddels ruim een minuut voorsprong.

16.41: Er is veel onduidelijkheid bij de tribunes bij de finish. VIP-dorp is leeggelopen en mensen zoeken hun plekje. Maar waar?

16.36: De enige Nederlander in de kopgroep is Tom Dumoulin.

16.32: Op 'Le barrage de Haringvliet' zet de kopgroep, met onder meer Alberto Contador, flink aan. De Spanjaard, een van de favorieten voor de eindoverwinning, wil maximaal rendement halen uit de voorsprong op onder meer Quintana en Nibali.

16.27: De groep Mollema/Quintana kijkt inmiddels tegen een achterstand van ruim een minuut aan.

16.25: De wind doet zich gelden en de voorste groep valt nog verder uiteen.

16.20: Groep 2, op 35 seconden achterstand, zou onder meer Mollema, Valverde, Quintana en Peraud meevoeren.

16.19: Volgens de Province waren er voor de harde regenbui 8300 mensen op Neeltje Jans. Op dit moment zijn dat er 8800.

16.18: Ook Mollema en Valverde zouden op achterstand zijn gereden

16.13: Valpartij Adam Hansen

16.12: Ook Bram Tankink en Laurens ten Dam zitten in het tweede peloton

16.09: Het tweede peloton heeft een achterstand van ruim 40 seconden; ook Wilco Kelderman heeft zich daar inmiddels bij aangesloten.

16.06: Het voorste peloton haalt de kopgroep terug.

16.03: Door de valpartij bij Spijkenisse is het peloton opnieuw in tweeën gebroken.

16.01: Weer een valpartij, onder meer met Wilco Kelderman.

15.55: ''Altijd gevaarlijk om in Zeeland te rijden. Zelf 5 km/u wind voelt daar harder'', zegt geletruidrager Rohan Dennis.

15.50: Clement en Fonseca sluiten aan bij Barta, het peloton op bijna een minuut.

15.49: Het dondert en bliksemt boven Neeltje Jans. De stortbuien nemen wel af. De tribunes nabij de finishlijn zijn bijna leeggestroomd, waardoor het er enigszins troosteloos uit ziet. Degenen die wel zijn blijven zitten, zijn gewikkeld in dekens of poncho's.

15.47: Barta nog steeds voorop, komt als eerste langs de ravitaillering. Clement en Fonseca volgen op een seconde of 20, het peloton zit daar weer achter.

15.43: Ook Wilco Kelderman moet de weg terug naar het peloton zien te vinden.

15.41: Valpartij met onder meer Thomas de Gendt

15.40: De renners passeren de Erasmusbrug in Rotterdam

15.37: Jan Barta wint de eerste tussensprint van de Tour de France 2015.

15.27: Het peloton heeft geen haast om de koplopers bij jte halen, laat ze rustig bungelen op een seconde of twintig.

15.22: Het peloton is weer bijeen, de kopgroep staat op het punt te worden ingerekend.

15.18: In Zeeland komt het water inmiddels met bakken uit de hemel

15.14: De voorsprong van de kopgroep loopt nu snel terug: nog maar ruim een halve minuuut over.

15.13: de Tinkoff-ploeg van Alberto Contador zet aan en het peloton breekt..

15.11: Aan de kant van Noord-Beveland verlaten momenteel meer mensen de Stormvloedkering dan er bij komen.

15.06: Bij burgh haamstede raken veel mensen de kluts kwijt omdat ze het dorp niet uit komen. Ze blijven rondjes rijden. Verkeersregelaars kennen de plaatselijke situatie niet en de mensen klagen over te weinig borden.

Zeelands beste freestylesurfer vanavond bij Vive le Vélo, uitgezonden vanuit Zierikzee.

14.44: Met deze voorsprong rijdt Stef Clement virtuel in het geel.

14.39: Leuk voor de statistici: Clement blijkt het meeste kopwerk te doen in de kopgroep: 31 procent.

14.33: Voorsprong kopgroep is inmiddels 2.42

14.27: PZC verslaggeefster Melita Lanting laat zien hoe het is om verslag te doen van de Tour in Zeeland.

14.15: De kopgroep met Nederlander Stef Clement heeft de voorsprong weer wat uitgebouwd: inmiddeld 2.15 minuten.

14.05: Regenbuitje doet frituur De Helling op Neeltje Jans volstromen. Met klanten. Anderen zoeken beschutting onder viaduct.

14.00: De kopgroep van vierrenners, Stef Clement, Jan Bárta, Armindo Fonseca en Perrig Quémeneur, heeft een voorsprong van 1 minuut 20 seconden op het peloton.

13.00 : Terwijl de wind aantrekt en de bewolking dikker wordt, vragen steeds meer mensen zich af hoe het weer zich gaat houden op Neeltje Jans. Volgens Buienradar trekken de eerste regen en onweersbuien vanaf 14.00 uur Zeeland via Vlissingen binnen, op weg naar het noorden. Volgens Weeronline schampen de buien de Zeeuwse kust net. Het blijft lastig te voorspellen in deze regio.

12.45: De finishstraat is geschilderd. Er mag vijf minuten niet over gelopen worden.

12.00: Op de Oosterscheldekering wordt het publiek op verschillende manieren vermaakt. Zo houden scholieren van De Moolhoek een slakkenrace en een speedrace. Later mogen zij plaatsnemen op de tribune bij de finish. Iets verderop speelt blaaskapel De Koenkelpot uit 's Heerenhoek voor het reeds toegestroomde publiek.

11.45: Commissaris van de Koning Han Polman heeft de dag officieel geopend in het vipdorp. Hij zei trots te zijn op het feit dat de Tour op Neeltje Jans aankomt. ,,Voor het eerst in de 102-jarige geschiedenis finisht de Tour in zee. Op een mooiere manier kan de Zeeuwse delta niet in beeld worden gebracht." Sportgedeputeerde Ben de Reu was ook in z'n nopjes met de komst van de Tourkaravaan. Hij zette oud-renner Jo de Roo, die precies vandaag jarig is, in het zonnetje op het podium.

11.37: Bij Waterpark Neeltje Jans is het een drukte van belang in het vipdorp. Zo'n tweeduizend mensen hebben zich daar al verzameld. Velen van hen hebben de komst van de Tour mede mogelijk gemaakt.
Oud-Tourrenner Patrick Tolhoek uit Yerseke maakt er vips wegwijs in het wielerwereldje.

11.20 uur: er komt steeds meer beweging op Neeltje Jans, dat steeds meer Neeltje Frans begint te worden. De voertalen zijn Zeeuws en Frans

10.45: Het lijkt er op dat er straks een overschot aan zonnebrandcreme is op Neeltje Jans. De zon heeft zich nog niet laten zien.

10.30: Kinderen van de basisscholen De Moolhoek uit Kapelle en de OBS uit Wemeldinge krijgen op Neeltje Jans hun accreditatie en zijn nu officieel 'crew'. Ze geven straks een optreden onder meer met fietsbellen.

10.10: Vader Peter en zoon Siep Fens: ''We zijn gisterochtend uit Drimmelen gekomen en hebben vannacht hier in de berm in een tentje geslapen. We hebben twee maanden geleden de boel verkend en wilden gewoon hier zitten.'55: Sinds 9.30 uur mogen er in verband met de veiligheid mogen fietsers niet meer met hun fiets tot de finish rijden. Parkeren kan op ongeveer een kilometer afstand

09.35: Zeven vrienden uit Oost-Souburg arriveerden zondagochtend al voor 9 uur op Neeltje Jans. Ze parkeerden hun bolderkar gevuld met bier, broodjes en water vlak naast de finish en veroverden zo één van de mooiste plekjes voor de toeschouwers die de finish van de Tour de France willen meemaken. ,,We zitten hier op een uur lopen vandaan, op een minicamping'', vertelt Niels Tournoy. ,,Gisteren wilden we in een strandtent naar de proloog kijken. Weet je wat ze daar zeiden? De Tour is toch pas volgende week? Dan heb je volgens mij een tijdje onder een steen geleefd.''


De vrienden hopen de hele dag op hun plek te kunnen blijven zitten, drie meter van de finishlijn, om de ontknoping van de etappe van héél dichtbij mee te kunnen maken. Tournoy: ,,Dit is een prachtig circus. Ik ben een wielerliefhebber, probeer altijd zoveel mogelijk te zien. Het is mooi om het nu eens op deze manier mee te maken.''09.30: Het podium wordt opgebouwd. Zo'n dikke honderd meter na de finish

09.25: MeteoGroup Weernieuws bericht: De route van de Tour de France volgt vandaag van Utrecht richting Rotterdam naar Neeltje Jans in Zeeland. Bij de start van de tocht is er risico op een stevige onweersbui met windvlagen. Verder richting het westen neemt de kans op windstoten en onweer snel af, maar zullen de wielrenners wel te maken krijgen met stevige regenbuien. Daarbij wordt het in Zuid-Holland en Zeeland ook niet zo warm, met 21 tot 24 graden.

09.00: NEELTJE JANS De organisatie van de Tour de France heeft om kwart voor negen de finishlijn voor de etappe van Utrecht naar Zeeland gelegd. De coureurs rijden 166 kilometer naar Zeeland en komen rond kwart over vijf aan.
De Fransen, die Neeltje Jans hebben ingenomen, zijn nog bezig met de opbouw van het finishgebied.

09.00: De stroom van fietsers en auto's op weg naar Neeltje Jans begint nu op gang te komen.

08.15: Twintig klanten van André's DS uit Nieuw- en Stin Joosland verzamelen bij de Veerse Dam met hun klassieke Citroens om naar Neeltje Jans te rijden.

Volledig scherm
Twintig klanten van André's DS verzamelen bij de Veerse Dam met hun klassieke Citroens © Theo Giele
Volledig scherm
Regenbuitje doet frituur De Helling op Neeltje Jans volstromen. Met klanten. Anderen zoeken beschutting onder een viaduct. © Theo Giele
Volledig scherm
De organisatie van de Tour de France heeft om kwart voor negen de finishlijn voor de etappe van Utrecht naar Zeeland gelegd. © Roeland van Vliet
Volledig scherm
Asfalteren voor een duidelijke finishlijn, 10.05 uur © Raymond de Frel
Volledig scherm
Zeven vrienden uit Oost-Souburg arriveerden zondagochtend al voor 9 uur op Neeltje Jans. © Barry van der Hooft
Volledig scherm
Hoe blijf ik zo droog mogelijk? © Raymon de Frel
Volledig scherm
De ijsverkoper op Neeltje Jans. Zijn parasolletje hangt er wapperend bij. © Melita Lanting
Volledig scherm
Op de Oosterscheldekering wordt het publiek vermaakt. Scholieren van de Moolhoek houden een slakkenrace en een speedrace. © Willem Adriaansens
Volledig scherm
De Duitse wielrenner André Greipel heeft zondag de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. © ANP
Volledig scherm
Drukte in het VIP-dorp waar dansers de officiele opening verzorgen. © Barry van der Hooft
Volledig scherm
Nog snel even stiekem op het podium, voordat de boel afgesloten werd. Hun verhaal staat morgen in de PZC,
Volledig scherm
Gestage stroom fietsers en auto's vanaf noord-Beveland naar Neeltje Jans © Theo Giele
Volledig scherm
Gereserveerd! © Melita Lanting
Volledig scherm
Het podium wordt opgebouwd. Zo'n dikke honderd meter na de finish. © Willem Adriaansens
Volledig scherm
Bij de finish wordt de weg voorzien van alle reclame-uitingen. © Willem Adriaansens
Volledig scherm
De finishstraat is geschilderd. Er mag vijf minuten niet over gelopen worden. © Roeland van Vliet
Volledig scherm
Regen op Neeltje Jans. © Theo Giele