Volledig scherm
© Lex de Meester

Greenpeace vraagt om uitgebreid MER-onderzoek naar kerncentrale

BORSSELE - Milieuorganisaties Greenpeace en Laka eisten woensdag bij de Raad van State uitgebreid MER(milieueffect)-onderzoek naar de milieugevolgen van de nieuwe vergunning voor de kerncentrale in Borssele.

Zij vinden dat het Nederlandse publiek recht heeft op alle informatie over de (milieu)veiligheid van de kerncentrale in Borssele na een aanpassing van de vergunning en het nemen van aanvullende veiligheidsmaatregelen. Na de aardbevingsramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima besloot Duitsland zo snel mogelijk alle kerncentrales te sluiten. Nederland wil de enige kerncentrale tot minimaal tot 2033 open houden. 

Naar aanleiding van een zogenoemde stresstest en aanvullend veiligheidsonderzoek kwamen energiebedrijf EPZ en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) met 'elf verbeterpunten'. En die zijn intussen uitgevoerd en in de nieuwe vergunning opgenomen, zo meldden de raadslieden van ANVS en EPZ. Met de stresstest onderzocht EPZ de weerstand van de kerncentrale tegen rampen van buiten, bijvoorbeeld een dijkdoorbraak, of crashend vliegtuig. 

Te weinig informatie

Greenpeace en Laka vinden dat het publiek veel te weinig informatie heeft over de eventuele nadelige gevolgen van de maatregelen en andere vergunningsregels. 'En die publieke voorlichting kan het best met een Milieueffectrapportage,' aldus de raadsvrouw van Greenpeace.

ANVS en EPZ vinden de nieuwe zogenoemde revisievergunning, die twee verouderde vergunningen vervangt, geen reden om ook nog eens een kostbaar en tijdrovend MER-onderzoek te doen. Greenpeace en Laka trokken woensdag tijdens de rechtszaak in Den Haag een vergelijking met de handelwijze van andere Europese landen met het vergunnen van kerncentrales, waar wel uitgebreid milieuonderzoek wordt geëist. 

Volledig scherm
© Lex de Meester

De milieuorganisaties hebben grote twijfels of de centrale in Borssele wel veilig genoeg is om nog eens 16 jaar open te houden. Na de bouw kreeg de kerncentrale in 1973 weliswaar een vergunning voor onbepaalde tijd. Maar de levensduur van het gebouw, de koepel en installaties werd op tenminste 40 jaar geschat. In 2013 besloot het kabinet om de centrale pas in 2033 te sluiten. 'Die 40 jaar bleek een erg conservatieve schatting,' zei de raadsman van EPZ, 'na onderzoek bleek dat de kwaliteit van de centrale veel beter is dan gedacht en kunnen we nu uitgaan van een minimale levensduur op 60 jaar.' 

Vertrouwen

De Raad van State zette daar tijdens de zitting toch de kanttekening bij dat voor het publiek een beetje vreemd overkomt dat een centrale die 40 jaar open zou blijven opeens zonder uitgebreid MER-onderzoek 20 jaar langer open kan blijven. De raadsvrouw van ANVS zei min of meer dat het publiek maar vertrouwen in de overheid moet stellen. Die leest al die ingewikkelde technische rapporten door en zal pas een MER eisen als dat echt nodig is, aldus de ANVS-raadsvrouw.

Greenpeace en Laka zien uiteraard het liefst zo'n spoedig mogelijke sluiting van de kerncentrale. En als dat niet lukt, in ieder geval een sluiting ruim voor 2033. Om die reden vinden de milieuorganisaties een MER ook noodzakelijk omdat dan ook de gevolgen van de sluiting en ontmanteling van de Nucleaire energiecentrale bekeken kunnen worden. Dat vinden ANVS en EPZ in het kader van de nieuwe vergunning volstrekt overbodig. 'Deze nieuwe vergunning regelt niets over de ontmanteling en beëindiging van de kerncentrale. De sluiting en ontmanteling worden te zijner tijd in een aparte vergunning geregeld,' aldus de raadsman van EPZ. 

Splijtstofstaven

Volledig scherm
© EPZ

Een van de verbeterpunten waar Greenpeace het meest zorgen over maakt is de opslag van gebruikte splijtstofstaven. Die is volgens Jan Haverkamp van Greenpeace risicovol, 'en we kunnen daarover alleen absolute zekerheid over krijgen met een uitgebreide MER-procedure. Volgende maand verwacht ik dat de Aarhus-commissie, die over Europese milieumaatregelen oordeelt, Nederland op de vingers zal tikken. De reden is dat de overheid geen MER-onderzoek heeft gedaan na het nemen van de extra veiligheidsmaatregelen en de verlenging van de levensduur van de centrale met nog eens 20 jaar.'

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

De PZC nieuwsapp, download ‘m nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement