Volledig scherm
Brandweer in de Stikkerstraat Goes © Rob Paardekam

Goesenaar die wespennest thuis uitrookt hoort 9 maanden cel tegen zich eisen

GOES - Open vuur maken op een zolder met brandbaar materiaal, dat is onverantwoord, vindt officier van justitie R. van Loon. "En zeker als dat tweemaal gebeurt." Hij eiste daarom een celstraf van negen maanden waarvan zes voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur tegen een 53-jarige inwoner uit Goes. De man zou zowel op 11 als 13 augustus brand gesticht hebben in zijn woning aan de Stikkerstraat.

De man zei dat hij alleen de 11e een vuurtje had gemaakt om wespen te verdrijven. Ze waren door een kapot raam op zijn zolder terug gekomen en hadden daar een nest gebouwd. Omdat de man geen geld wilde uitgeven aan iemand die het nest vakkundig zou verwijderen, besloot hij het te bestrijden met rook.

Volgens A.S. was dat effectief en waren zowat alle wespen verdreven toen de door de buren gealarmeerde brandweer bij hem thuis arriveerde. Met behulp van een warmtemeter constateerden de brandweerlieden dat er op de zolder niets meer brandde en vertrokken daarop weer richting kazerne.

Twee dagen later stonden ze weer in vol ornaat op zijn zolder omdat de buren opnieuw alarm hadden geslagen. Maar deze keer, aldus de Goesenaar, had hij niets aangestoken. Volgens hem moet het vuur van twee dagen eerder opnieuw zijn opgelaaid of moet een vriendje van een van de buurjongens een vuurtje hebben gestookt. "Anders snap ik het niet", zei hij gisteren tegen de Middelburgse rechters.

De officier meent echter dat de Goesenaar ook de laatste wespen met vuur en rook wilde verdrijven en dat het toen uit de hand liep. "De rook kwam door de muur waardoor de buurjongen moeite kreeg met ademen."

Uitspraak 23 januari.

Volledig scherm
Gat in het dak bij de brand in de Stikkerstraat. © Rob Paardekam