Volledig scherm
Vliegveld Midden-Zeeland. © Ruben Oreel

Goese wethouder denkt dat gevolgen van draaien landingsbaan meevallen

UPDATEGOES - De Goese wethouder Loes Meeuwisse zegt de indruk te hebben dat de gevolgen van het draaien van de landingsbaan van vliegveld Midden-Zeeland zullen meevallen.

En dat terwijl het plan van de gemeente Middelburg slecht valt bij enkele politieke partijen in Goes. Ze vrezen dat er meer vliegverkeer komt boven Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge, met alle overlast van dien. Het CDA vindt dat het voorkomen van een financiële strop voor de gemeente Middelburg niet ten koste mag gaan van de inwoners van de twee Goese dorpen. De PvdA wil dat de gemeente Goes er alles aan doet om het plan tegen te houden.

Het stukje draaien van de baan is een eis van Driestar, dat het failliete Waterpark Veerse Meer wil kopen en een compleet nieuw park voor 600 - en op termijn 800 - huizen wil bouwen aan het Veerse Meer, naast het vliegveld. Als de vliegtuigen over het park komen, kunnen minder vakantiehuizen worden gebouwd. 

Strop van vijf miljoen

De gemeente Middelburg gaat op de eis in om een strop van vijf miljoen euro te voorkomen. Dat geld werd eerder in het recreatieproject geïnvesteerd en kan niet worden terugverdiend als Driestar zich terugtrekt. 

De fracties van CDA en PvdA in Goes zijn meteen in de pen geklommen. Ze willen van burgemeester en wethouders weten hoe zij over het plan van de buurgemeente denken en of ze betrokken zijn geweest bij de totstandkoming ervan.

Ongehoord

De PvdA zegt het ongehoord te vinden dat Middelburg de overlast wil exporteren naar Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge en de Goese campings aan het Veerse Meer. De partij wil dat het college van Goes de bewoners en de gasten van de campings steunt als zij in verzet komen tegen het plan.

Het CDA vindt dat de overlast door vliegtuigen in het buitengebied van Goes tot een minimum moet worden beperkt. Het Goese college moet volgens de partij snel in overleg treden met de collega's uit Middelburg.

Wethouder Loes Meeuwisse zegt dat de gemeente via de 'commissie luchtvaart' eerder al heeft gehoord van het plan. ,,We hebben nu het hele rapport gekregen en moeten dat nog goed bestuderen, maar onze eerste indruk is dat de gevolgen voor de dorpen zullen meevallen. Dat er veel overlast zou ontstaan, zien wij niet zo.'' Als er al vliegtuigen over de dorpen vliegen, zitten die volgens de wethouder al op een dusdanige hoogte dat van geluidsoverlast geen sprake zou zijn. Desondanks zegt de wethouder de onrust te begrijpen. ,,We houden het nauwlettend in de gaten.''

Volledig scherm
Impressie, het vliegveld uitgelicht op de kaart. De blauwe landingsbaan toont de situatie na het draaien. De zwarte landingsbaan is de actuele situatie. Links van het vliegveld het vakantiepark, rechtsboven Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk. © Google Maps
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement