Volledig scherm
De nieuwbouwwijk Riethoek, gezien vanaf de Goese watertoren. © Marcelle Davidse

Goes is de grootste huizenbouwer van Zeeland

VLISSINGEN - In de gemeente Goes werden de laatste jaren de meeste huizen gebouwd. Van 2015 tot halverwege dit jaar kwamen er in Zeeland 3781 huizen bij. Daarvan zijn er 500 in Goes neergezet. Middelburg en Schouwen-Duiveland zijn de nummers twee en drie op de lijst.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanaf 2015 stijgt het aantal opgeleverde nieuwe huizen weer, in de jaren daarvoor werden er jaarlijks juist steeds minder huizen neergezet.

In drie jaar tijd zijn in Goes 500 nieuwbouwhuizen opgeleverd, 45 meer dan in Middelburg en 80 meer dan op Schouwen-Duiveland. Het verschil met hekkensluiter Noord-Beveland is groot. Daar werden slechts 86 huizen gebouwd in de afgelopen drie jaar. Ook in Sluis (124) en Kapelle (167) werd, afgezet tegenover de andere Zeeuwse gemeenten, niet zo gek veel gebouwd.

In het hele land zijn de afgelopen drie jaar ruim 197.000 huizen opgeleverd. Amsterdam was de grootste bouwer, met 19.620 huizen, gevolgd door Utrecht (6840), Den Haag (5291), Almere (4000) en Nijmegen (3879).

Grote steden

Het valt op dat de top vijf niet wordt gedomineerd door de grote steden. Rotterdam en Eindhoven zijn opvallende afwezigen, terwijl de relatief kleinere gemeenten Nijmegen en Almere wel in de top vijf verschijnen. Die laatste gemeente staat al jaren bekend als de plek voor nieuwbouw. Dat Nijmegen zo hoog op de lijst staat, komt vooral door het zeer omvangrijke en langdurige nieuwbouwproject De Waalsprong. In Amsterdam werden meer huizen gebouwd dan in Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar. De woningnood in de stad is dan ook hoog.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement