Volledig scherm
De kleine pieterman verstopt zich onder het zand. © -

Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee, vrouw met spoed naar ziekenhuis

VIDEOVLISSINGEN - Het aantal giftige kleine pietermannen in de Noordzee neemt toe. Het diertje sloeg vorige week toe op het strand van Knokke waar een vrouw werd gestoken en met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. 

In vergelijking met studies van twintig jaar terug is er een vervijfvoudiging van het giftige warmwatervisje in de Noordzee, blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Kust en Zee (VLIZ). De Noordzeegarnaal, een koudwatersoort, is juist met factor vijf afgenomen. 

De kleine pieterman hoort eigenlijk helemaal niet thuis in de Noordzee, maar doordat het water opwarmt komt een van de giftigste visjes nu ook hier vaker voor. ,,De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7 graden opgewarmd, twee keer zo snel als het wereldgemiddelde voor oceaan en zeeën. Dit uit zich in allerlei verschuivingen in het voedselweb, met als belangrijkste het wegtrekken van koudwatersoorten en een toename aan dieren en planten afkomstig van de Atlantische Oceaan of zuidelijker”, meldt de VLIZ.

 In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw leek de kleine pieterman hier bijna uitgestorven. Sindsdien neemt het aantal gestaag toe.

Gestoken

De Antwerpse Isabelle Van Hulle (55) werd vorige week tijdens haar strandvakantie in Knokke gestoken door de kleine pieterman, meldt de Belgische krant HLN. Ze ligt al sinds woensdag in het ziekenhuis nadat ze op een van de stekels ging staan. Nadat ze werd gestoken kreeg ze ‘een heel erg extreme reactie op het gif van de kleine pieterman.’ Volgens Van Hulle had de chirurg nog nooit zoiets eerder gezien. Haar opgezwollen voeten kregen alle kleuren van de regenboog. Ze wil strandbezoekers waarschuwen.  ,,Mijn kleinkinderen gaan nooit meer zonder watersandalen de zee in of het strand op.”

Het visje is slechts tussen de tien en achttien centimeter lang, houdt van warmte en ondiep water en verstopt zich onder het zand. Ook langs de Zeeuwse kust komt de pieterman voor. Wie op de stekels gaat staan, vergaat van de pijn. Het beste is om meteen met je voet in een badje te gaan zitten met warm water en eventuele stekels met een pincet te verwijderen. Slechts een enkeling krijgt een allergische reactie, zoals sommigen ook krijgen bij een wespensteek. Waarschuw dan meteen een arts.

Het zijn voornamelijk wandelaars of zwemmers die gewond raken doordat ze per ongeluk op het ingegraven visje trappen. Maar ook duikers hebben regelmatig een confrontatie met het gevaarlijke visje. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement