Volledig scherm
© ThinkStock

GGD: Veel eenzaamheid onder Zeeuwse ouderen

GOES - De eenzaamheid onder Zeeuwse ouderen is hoog. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor die de GGD Zeeland heeft gepubliceerd. 

Van de Zeeuwse ouderen is 53 procent eenzaam, terwijl dit landelijk gezien 48 procent is. 11 procent van de ouderen zijn zelfs (zeer) ernstig eenzaam te noemen. Dit aantal is hoger dan vier jaar geleden, toen was het nog 9 procent. In absolute aantallen betekent dit een toename van 2.500 ernstig eenzame ouderen in vier jaar tijd.

poll

Eenzame ouderen moeten er meer opuit

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
350 stemmen

Ook blijkt het aantal angststoornissen en depressies onder 19 tot en met 64 jarigen de laatste jaren te zijn gestegen. Van die groep heeft 40 procent een matig en 6 procent een hoog risico op een angststoornis of depressie. Vergeleken met vier jaar geleden is met name het aantal mensen met een matig risico gestegen: van 30 procent naar 40 procent. Ook hebben meer mensen nu met stress te maken. Vier jaar geleden was dit nog 11 procent, nu is dit gestegen naar 15 procent.

Actief

Samen met Friesland heeft Zeeland het hoogste percentage ouderen die lichamelijk actief zijn: 77 procent. Verder blijkt het aantal rokers afgenomen te zijn. Onder 19-64 jarigen van 25 procent naar 22 procent. Deze trend is ook landelijk te zien.

Van alle GGD-regio’s is Zeeland de regio met het hoogste percentage mantelzorgers: 21 procent. Met de toename van het aantal mantelzorgers neemt ook het aantal mensen toe dat zich zwaar belast voelt door de zorg. Zeeland telt volgens de Gezondheidsmonitor nu ruim 6.600 zwaar belaste mantelzorgers van 19 jaar en ouder.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement