Gezonken duikboot voor kust België geeft zijn geheimen prijs

VIDEOZEEBRUGGE - De Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog die in september werd gevonden voor de Belgische kust, is geïdentificeerd. Ook de namen van de 22 opvarenden aan boord zijn bekend.

Dat heeft Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, bekendgemaakt op een persconferentie, zo meldt Het Laatste Nieuws. Het was al snel na de vondst van de duikboot duidelijk dat het ging om een Duitse duikboot, vermoedelijk van het type UB-II, uit de Eerste Wereldoorlog. Inmiddels is precies bekend om welk schip het gaat: De UB-29. Dat is onder meer vastgesteld aan de hand van een plaatje op een van de torpedobuizen.

Het is nog niet duidelijk hoe de onderzeeër is gezonken, maar de schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn de oorzaak kan zijn. Alle luiken van het schip zijn nog gesloten. Dat wijst er op dat het wrak nog niet eerder is ontdekt en dat de bemanningsleden er nog in zitten. 

De 22 bemanningsleden krijgen een officieel zeemansgraf. De gouverneur is bezig om te zorgen dat het wrak en de vindplaats worden beschermd. Waar het schip precies is gevonden wordt niet bekendgemaakt, om ramptoerisme te voorkomen.

Volledig scherm
Een onderzeeboot van de klasse UB II, in dit geval de UB-45 die in november 1916 bij Bulgarije op een mijn liep en zonk. © Wikimedia

De UB-29 werd volgens Wikipedia op oudjaarsdag 1915 te water gelaten en enkele weken later officieel in dienst genomen. De onderzeeër bracht 31 schepen tot zinken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement