Volledig scherm
Romi van Belzen uit Arnemuiden © Oreel Ruben

Gestoken door de Japanse kruiskwal: 'Een harde steek en heel veel pijn'

PollARNEMUIDEN - Romi van Belzen uit Arnemuiden en Marjanne Zwemer uit Serooskerke (W) werden gestoken door de Japanse kruiskwal tijdens een duik in het Veerse Meer. Ze belandden in het ziekenhuis met een ernstige allergische reactie.

Romi (12) zwom vorige week met klasgenootjes bij de Oranjeplaat. Het was op een plek vol met zeewier: een kwalletje heeft ze nooit gezien. ,,Ik voelde ineens een hele harde steek en heel veel pijn. Ik was in één minuut het water uit. Ik kreeg het gelijk heel benauwd. Ik had spierverkrampingen en ik voelde overal tintelingen omdat ik te snel ademhaalde.”

Poll

Ik ben bang voor kwallen

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
1137 stemmen

Ze moest met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar ging het, na een injectie met tegengif, gelukkig snel beter. 

Rijkswaterstaat, GGD Zeeland en de gemeenten Middelburg en Goes waarschuwden dinsdag voor de Japanse kruiskwal. Het beestje is in groten getale aangetroffen bij de Grote Piet, tussen Sluis de Piet en de Muidenweg. De instanties raden mensen af om op die plek te zwemmen.

'Wat gebeurt er met mijn lichaam?'

Volledig scherm
Marianne Zwemer uit Serooskerke © Oreel Ruben

Marjanne Zwemer had tot vorige week nooit van de kruiskwal gehoord. Ze was één van de begeleiders op een schoolkamp en maakte samen met schoolkinderen een kanotocht bij de Piet. Toen Zwemer het water in ging voelde ze dat ze gestoken werd.

,,Ik ben snel de kano weer in gegaan. Na een tijdje gingen mijn spieren zeer doen. Ik dacht: wat gebeurt er met mijn lichaam? De pijn verplaatste zich van mijn onderbeen, naar mijn heup en naar mijn borst. Even later ging ik met een rare stem praten. Ze hebben de huisarts gebeld. Die heeft me een injectie gegeven en een ambulance gebeld. Toen schrok ik wel: een ambulance bellen ze niet zomaar.” Ook zij voelde zich snel beter. ,,Maar ik heb ’s nachts nog last gehad van spierschokken.”

Meer dan andere jaren

Volledig scherm
Japanse kruiskwal © opencage.info

Kruiskwallen komen al jaren voor in het Veerse Meer, maar dit jaar zijn het er meer dan andere jaren. Hoeveel meer, is onduidelijk. Vermoedelijk kon het beestje zich flink vermenigvuldigen door het warme weer van de afgelopen weken. ,,De kruiskwal gedijt goed in stilstaand en ondiep water. Je ziet ze ook op plaatsen met veel waterplanten en tussen het zeewier”, zegt Suzanne van Beek van Rijkswaterstaat.

Op officiële zwemlocaties in het Veerse Meer is de Japanse kruiskwal niet gezien, ook niet in de haven van watersportbedrijf Kanoa. Daar kunnen mensen dus onbezorgd het water in duiken. Van Beek benadrukt: ,,Maar let wel op: op plaatsen met veel zeewier kan de kruiskwal zitten.”

Op zwemwater.nl is een lijst te vinden van schone en veilige zwemlocaties in Zeeland.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.
 3. Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’
  PREMIUM
  portret

  Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’

  TERHOLE - Als filiaal/rayonmanager van Pabo croste Alex Eggermont uit Terhole (54) door heel het land, nu is hij gebonden aan een scootmobiel. Vijf jaar geleden werd hij geveld door een cva, een beroerte, en dat heeft hem de ogen geopend. ,,Vroeger kon ik snel oordelen over mensen die ik niet kende of sprak. Nu weet ik dat je moet luisteren, inleven en dan reageren.”