Jos Pielage is de eerste ic-patiënt van het Adrz die van het coronavirus is genezen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jos Pielage is de eerste ic-patiënt van het Adrz die van het coronavirus is genezen. © Floortje Naus

Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis. 

Hoe gaat het nu met u?

,,Behalve dat ik zo slap als een krant ben, gaat het voor de rest eigenlijk prima. Ik voel me uitstekend, heb nergens last van. Geen rare kuchjes of hoestjes. Maar ja, ik heb wel weken in het ziekenhuis gelegen, dus ik kan nog niet veel. Als je hard blaast, waai ik weg.”

Wanneer merkte u dat er iets met uw gezondheid mis was?

,,Ik was met een groepje vrienden gaan skiën in Noord-West-Italië. Na een paar dagen voelde ik me net ietsje minder lekker, een soort grieperig gevoel. Beetje misselijk, beetje niet fit. Maar helemaal niet hoesten of zo, wat de meeste coronapatiënten wel hebben. We volgden toen al de ontwikkelingen rond corona in Noord-Italië, maar wij zaten helemaal aan de andere kant. Daar was toen nog niets aan de hand . Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Toen ik thuis kwam heb ik de huisarts gebeld. Maar ik had de typische coronaverschijnselen niet. Na een paar dagen kreeg ik  enorm hoge koorts. Dat was voor de huisarts de trigger om te zeggen: ga naar het ziekenhuis. Daar hebben ze buitengewoon adequaat gehandeld. Ik ben getest en ze hebben me meteen daar gehouden.  Wanneer weet ik niet meer precies, maar op een gegeven moment heeft de arts gezegd: deze meneer moet aan het zuurstof. Toen hebben ze onder zeil gebracht en naar de intensive care gebracht.”

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM
  update: met video

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.