Generaal: verhuizing mariniers brengt veiligheid in gevaar

poll I videoDEN HAAG - De politiek heeft de keuze. Of afzien van de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen en behoud van een slagvaardig korps, of vasthouden aan het besluit wat een leegloop van de elite-eenheid tot gevolg zal hebben.

Die boodschap gaf korpscommandant brigade-generaal Jeff Mac Mootry donderdag mee aan de Kamercommissie Defensie. Die had een delegatie van de mariniers voor een gesprek uitgenodigd naar aanleiding van de berichten over de toenemende weerstand van de mariniers om over vier jaar van de provincie Utrecht naar Zeeland te verhuizen.

Volledig scherm
Brigade-generaal Jeff Mac Mootry

Mac Mootry waarschuwde dat behoud van ervaren midden-kader letterlijk van levensbelang is voor de militairen die op missie gestuurd worden. ,,Ervaring maakt precies het verschil tussen wel of niet in een hinderlaag lopen.''

Het gesprek vond plaats onder grote belangstelling. Na afloop zei Mac Mootry dat hij zich realiseert dat hij risico loopt met zijn uitspraken. ,,Ik stel het primaat van de politiek absoluut niet ter discussie. ,Maar aan militairen is door de politiek gevraagd ons uit te spreken als we vrezen voor risicovolle situaties. Dat is wat ik nu doe'', aldus Mac Mootry die overigens zelf Zeeuwse roots heeft.  

Binnen het Korps Mariniers is lange tijd gedacht dat de verhuizing nooit door zou gaan, zei marinier eerste klasse Jonk. Pas de laatste tijd dringt tot hen door dat de verhuizing echt 'op de loer' ligt. ,,Als ik met andere mariniers spreek komt Vlissingen steeds weer bovendrijven als reden om te vertrekken'', aldus korporaal Prigioniero. 

poll

De mariniers mogen van mij wel wegblijven

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1378 stemmen

De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar zei na afloop geen nieuwe argumenten gehoord te hebben. Hij gaat ervan uit dat het besluit om de kazerne in Vlissingen te bouwen gewoon wordt uitgevoerd. Plaatsvervangend commandant der zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Frank van Sprang opperde dat in Vlissingen wellicht andere onderdelen van de krijgsmacht en de marine een plaats kunnen krijgen. Van den Tillaar zei dat dit is geen alternatief voor de komst van de mariniers.

Het verhaal dat een keuze voor Vlissingen levens van mariniers in gevaar brengt, noemde de Vlissingse wethouder Albert Vader (PSR)  'chantage'. Met GroenLinks-Statenlid Gerwi Temmink, die ook naar Den Haag was afgereisd, wees hij op de belangen die voor Zeeland op het spel staan. Niet alleen de veertien miljoen euro die al geïnvesteerd is in de voorbereiding van de bouw van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne. Het gaat om vele tientallen miljoenen die de Zeeuwse economie misloopt als dit project wordt afgeblazen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement