Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Gemeenten trekken één lijn tegen drugsoverlast

VLISSINGEN - De dertien Zeeuwse burgemeesters trekken één lijn bij de bestrijding van drugsoverlast. Ze hebben hierover afspraken gemaakt in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

Tot nu werd in de ene gemeente strenger opgetreden dan in de andere. Bij het aantreffen van meer dan een halve gram harddrugs wordt voortaan zonder meer overgegaan tot het sluiten van een pand omdat er dan wettelijk gezien sprake is van een handelshoeveelheid. 

Directe sluiting

Bij het aantreffen van softdrugs werd in sommige gemeenten eerst een waarschuwing gegeven. Voortaan zal ook hier eerder worden overgegaan tot directe sluiting. Bij meer dan 5 gram softdrugs is sprake van een handelshoeveelheid. De hoeveelheid softdrugs, de mate van professionaliteit en de criminele achtergrond van betrokkene(n) wegen mee bij de beslissing een woning, loods of ander pand te sluiten. 

 Een pand kan voor maximaal 24 maanden worden gesloten. 

Duidelijkheid

,,Het beleid is een gezamenlijke vuist tegen ondermijnende criminaliteit. Het biedt duidelijkheid naar de handhavers en zeker ook naar de overtreders van de wet'', aldus de Zeeuwse burgemeesters in een gezamenlijk persbericht.

Ook in het handhaven van de regels voor coffeeshops kiezen de burgemeesters voor een gemeenschappelijke aanpak. Overigens zijn alleen in Vlissingen, Terneuzen en Goes nog coffeeshops met een gedoogverklaring open.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement