Volledig scherm
Installatie van het college van Schouwen-Duiveland. © Marcel Modde

Gemeentebesturen flink opgeschud

VLISSINGEN - De gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar maart hebben de colleges flink opgeschud. Landelijk zijn er zelfs meer wethouders vertrokken dan er zijn aangetreden. Er kwamen 736 nieuwe wethouders bij, terwijl 588 mensen op hun post bleven.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Wethoudersonderzoek. Het beeld in Zeeland wijkt wat af van de landelijke trend. Hier kwamen 28 wethouders na de verkiezingen terug, terwijl er 17 afscheid namen. Er traden 21 nieuwe mensen toe tot de colleges.

De vertrokken bestuurders waren samen goed voor 129 jaar college-ervaring. Hun collega's die zijn gebleven, hadden ten tijde van de verkiezingen in totaal 197 jaar ervaring.

Landelijk vertrokken vorig jaar 46 wethouders voortijdig, al dan niet gedwongen. In Zeeland wachtten Wout van den Berg (Schouwen-Duiveland) en René Molenaar (Veere) de vorming van een nieuw college niet af. Jaap Melse (Veere) legde zijn functie neer na een onderzoek naar zijn integriteit. Het college van Kapelle kwam al kort na de installatie ten val, waarna Marco Kleppe zijn ontslag indiende.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement