Volledig scherm
Op verschillende plekken in het land protesteerden de ‘gele hesjes’ al, zoals hier in Rotterdam. © Frank de Roo

Gele Hesjes demonstreren dit weekeinde in Zeeland

MIDDELBURG - De Zeeuwse Gele Hesjes gaan zaterdag vanaf 13.00 uur demonstreren in Middelburg. Ze vertrekken aan de voet van de Lange Jan en eindigen op Plein 1940. Dat is woensdag afgesproken met de gemeente Middelburg.

Organisator Jacqueline Kramer uit Goes hoopt op 150 deelnemers; de gemeente verwacht op basis van ervaringen met andere demonstraties dat het er aanzienlijk minder zullen zijn. Kramer: ,,Maar we hebben nu al veertig mensen die hebben laten weten mee te lopen en honderd geïnteresseerden", zegt Kramer. ,,En de belangstelling groeit nog steeds. Alleen durven veel mensen niet goed. Die sluiten zich pas aan als ze weten dat er veel anderen komen.”

Strijdkreet

De demonstratie wordt gelopen met als strijdkreet ‘Hosternokke! Rutte moe dokke!’ ,,We verzetten ons tegen ongelijkheid, onrechtvaardigheid, tegen belastingverlaging voor multinationals terwijl midden-inkomens en minima het zwaarder krijgen, tegen winstoogmerk in de zorg. Maar iedereen die meeloopt, loopt voor zichzelf, vanuit zijn eigen overtuiging.”

Quote

Iedereen loopt voor zichzelf, vanuit zijn eigen overtui­ging

Jacqueline Kramer, Organisator

Kramer had oorspronkelijk het idee om de tocht te laten vertrekken vanaf het Abdijplein, omdat daar het provinciebestuur zetelt. ,,Daarvoor moesten we te veel formaliteiten en aansprakelijkheden regelen, dus daar hebben we van afgezien", verklaart zij. In goed overleg met de gemeente is een andere route gekozen. Die eindigt ook niet op de Markt, zoals Kramer had gewild, omdat daar te weinig ruimte is door de ijsbaan en de groentemarkt. Daarom is Plein 1940 als alternatief gekozen.
De mars van de Zeeuwse Gele Hesjes wordt begeleid door Kramer, mede-organisatoren en toezichthouders die ze zelf meenemen. Die moeten op verzoek van de gemeente herkenbaar zijn, zegt Kramer. ,,Wij zullen daarom een oranje hesje dragen.”

Vlissingen

In Vlissingen demonstreert zondag een andere Gele Hesjes-groepering. Om 14 uur vertrekken de Gele Hesjes van het standbeeld van Michiel de Ruyter voor een rondgang van twee uur. De route loopt via het Bellamypark naar het Groenewoud, de Walstraat, Coosje Buskenstraat en Boulevard De Ruyter terug naar het beginpunt.  Organisator Walther Metz uit Terneuzen verwacht tussen de 20 en 40 deelnemers. Een vergunning is aangevraagd, geeft Metz aan. ,,Hopelijk kunnen we samen optrekken met Middelburg.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement