Elk Zeeuws initiatief dat zich richt op ontmoetingen in de buurt kan in aanmerking komen voor de MAEX Impuls, tot een maximum van 2500 euro.
Volledig scherm
Elk Zeeuws initiatief dat zich richt op ontmoetingen in de buurt kan in aanmerking komen voor de MAEX Impuls, tot een maximum van 2500 euro. © Thinkstock

Geld voor Zeeuwse buurtorganisaties: wie het eerst komt wie het eerst maalt

MIDDELBURG - Veel initiatieven om de leefbaarheid van Zeeuwse buurten en wijken te verbeteren zijn opgezet door vrijwilligers. Het ontbreekt ze vaak aan middelen om zaken professioneel aan te pakken. MAEX Zeeland stelt nu geld beschikbaar volgens het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt.

In totaal ligt er 25.000 euro klaar. Elk Zeeuws initiatief dat zich richt op ontmoetingen in de buurt kan in aanmerking komen voor de MAEX Impuls, tot een maximum van 2500 euro. Aanvragen zijn mogelijk tot en met 13 mei.

Website en administratie

Het geld is niet bedoeld om een buurtactiviteit van te betalen, maar om organisaties die ze opzetten te versterken. Ze kunnen hun er bijvoorbeeld hun website mee updaten, hulp inkopen om een meerjarenplan te maken, financieel advies inwinnen, of iemand inhuren die helpt een gebruiksvriendelijke administratie op te zetten.

86 Zeeuwse initiatieven

Aan MAEX Zeeland wordt meegewerkt door door de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, de provincie en de gemeenten Vlissingen en Tholen. MAEX is een landelijke organisatie voor het ondersteunen van sociale initiatieven, met platforms in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Zeeland. Landelijk is inmiddels 547.170 euro uitgekeerd aan 1985 initiatieven. In Zeeland gaat het tot dusver om 86 initiatieven waaraan 18.450 euro is uitgekeerd.

Voor de MAEX Impuls Zeeland ‘Versterk je Buurt!’ kunnen tot en met 13 mei (22.00 uur) aanvragen worden ingediend. Minimaal kan 500 euro worden aangevraagd, maximaal 2500. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld, dus wie het eerst komt wie het eerst maalt. Later dit jaar volgen nog twee impulsen, mogelijk gemaakt door het VSBfonds.  

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.