Volledig scherm
Hans Nieuwenhuijse in Nieuwdorp maakte zijn woning energie neutraal met zonnepanelen en een warmtepomp. © Marcelle Davidse

Geld om Zeeuwse bouwbedrijven bij te spijkeren voor klimaatmaatregelen

MIDDELBURG - Zeeuwse aannemers en installateurs worden de komende anderhalf jaar bijgespijkerd voor klimaatmaatregelen. 

De provincie legt er 122.000 euro voor op tafel, de bouw en de techniek in Zeeland dragen eenzelfde bedrag bij, zodat voor de scholing bijna een kwart miljoen euro in kas is.

Warmtepompen

Gedeputeerde Staten besloten dinsdag de subsidie te verstrekken. Het geld komt uit de Regiodeal die de provincie met het Rijk heeft gesloten. Eén van de opdrachten daarin is om bestaande woningen duurzamer te maken. Bijvoorbeeld met warmtepompen, zonnepanelen en betere isolatie. 

Keurmerk

Voor de energietransitie is het noodzakelijk dat aannemers en installateurs voldoende kennis in huis hebben en halen. Het is de bedoeling ze in tien bijeenkomsten bij te scholen. Per sessie kunnen 30 tot 50 personeelsleden meedoen. Eind 2020 wordt bekeken hoe dat loopt. Is het een succes dan opent dat de weg naar een kwaliteitslabel of een keurmerk. Burgers kunnen daaraan zien dat het betreffende bedrijf de kennis in huis om een woning duurzaam te maken. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’
    PREMIUM

    Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’

    KORTGENE - Putje winter de Noordzee inplonzen klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar Marten Klop (51) uit Kamperland doet dat zaterdag met een speciale reden. Hij duikt het ijskoude water in als steunbetuiging aan iedereen die de watersnoodramp meemaakte. In het bijzonder zijn grootouders uit Kats, die op die februaridag in 1953 een hachelijk avontuur beleefden. „Ik wil voelen hoe zij zich voelden.”