Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. © ANP

Geen verrassingen voor Zeeland in Miljoenennota

DEN HAAG - Het kabinet wil niet dat scholen in krimpgebieden omvallen door dalende leerlingaantallen. Daarom komt er volgend jaar een maatwerkregeling voor scholen in het voortgezet onderwijs. Op termijn komt er een subsidiepot voor geïsoleerde kleine vo-scholen .

Dat blijkt uit de onderwijsbegroting die tijdens Prinsjesdag is gepubliceerd. ,,Dat men nu concrete wetsvoorstellen gaat maken om te zorgen dat het onderwijs in dunbevolkte gebieden niet onder druk komt te staan is goed nieuws voor een regio als Zeeland", zegt gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, onderwijs). ,,Die structurele regeling voor kleine vo-scholen is erg positief."

Het is een van de specifiek Zeeuwse kruimels uit de rijksbegrotingen. Prinsjesdag bood vrijwel geen verrassingen. Gemeenten worden geholpen bij de financiële tekorten op de jeugdzorg. De gemeenten in Nederland krijgen er volgend jaar samen 300 miljoen euro bij om knelpunten op te lossen. Hoeveel daarvan naar Zeeland gaat is nog niet bekend.

Andere voor Zeeland relevante besluiten:

- Jaarlijks komt 3 miljoen euro beschikbaar voor grensbewaking in het kader van de Brexit.

- Tot en met 2021 is er jaarlijks 5 miljoen beschikbaar voor innovatieonderzoek in de visserij. Komend najaar verschijnt er een kottervisie.

- Er komt 13 miljoen euro beschikbaar voor het terugdringen van het lerarentekort in de regio. 

De begrotingen maken geen melding van geld voor de aanpak van de N59 van het Hellegatsplein naar Zierikzee, voor de aanpak van de Zanddijk bij Yerseke of van de aanleg van een spoorlijn tussen Terneuzen en Gent.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement