Volledig scherm
Patrijzen. © Willem Staat

Geen subsidie voor akkerranden zonder broedvogels

MIDDELBURG - Enkele tientallen Zeeuwse landbouwers verliezen hun subsidie voor het inrichten van akkerranden. Uit onderzoek is gebleken dat broedvogels als patrijs, veldleeuwerik, gele kwikstaart en graspieper zich daar niet vestigen. De gebieden liggen verspreid over heel Zeeland.

Het kan boeren 1500 tot 15.000 euro per jaar schelen als ze niet meer voor subsidie in aanmerking komen. De provincie is daarom niet over één nacht ijs gegaan. Aan de Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland (SOVON) is gevraagd in kaart te brengen welke gebieden aantrekkelijk zijn voor broedvogels en welke niet.

"Je kunt akkerranden planten zoveel als je wilt, maar als er geen patrijzen worden waargenomen, moet je stoppen met de subsidie", verklaart gedeputeerde Carla Schönknecht.

Op basis van het onderzoek zijn ook gebieden toegevoegd die wel kansrijk worden geacht. Het gaat om polders op Schouwen-Duiveland (bij Brouwershaven), op Noord-Beveland (bij Kamperland, Wissenkerke en Colijnsplaat) en in Zeeuws-Vlaanderen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement