ldm05/04/2020 - Zoutelande - Lein en Lena met hond Teun uit Middelburg op een verlaten strand ...
Volledig scherm
ldm05/04/2020 - Zoutelande - Lein en Lena met hond Teun uit Middelburg op een verlaten strand ... © Lex De Meester

Geen noodtoiletten op het strand. Je mag weer naar de wc bij een strandtent (maar niet overal)

VLISSINGEN - Er komen geen noodtoiletten bij de strandovergangen aan de Zeeuwse kust. In plaats daarvan mogen strandtenthouders hun toilet openen, mits die via de buitenzijde toegankelijk is.

Dat heeft Veiligheidsregio Zeeland besloten na landelijk overleg. Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zei eerder al tegen de PZC er rekening mee te houden dat met Hemelvaart mensen door het mooie weer de natuur en de stranden opzoeken. Omdat toen nog het idee was dat openbare toiletten gesloten zouden zijn, dacht de VRZ erover bij strandovergangen tijdelijke toiletten te plaatsen.

Openbare toiletten langs de kust open

Maar na uitvoerig overleg met andere veiligheidsregio’s is besloten om langs de hele Nederlandse kust één en dezelfde regel te stellen. Per direct mogen openbare toiletten op het strand en bij strandovergangen open. Ook de toiletten bij strandtenten mogen per direct open, mits ze vanaf het strand bereikbaar zijn en mensen dus niet binnendoor hoeven te lopen. Toiletten binnenshuis blijven gesloten. De strandtenten zijn nog gesloten, alleen afhaal is mogelijk. De restaurants zelf, inclusief de bijbehorende terrassen, blijven dicht.  Ook het verhuren of uitlenen van strandbedden mag niet tot 1 juni. Dit om drukte op terrassen te voorkomen en om te zorgen dat controle op de coronaregels mogelijk blijft. 

Maar waar is nu een wc open?

Welke toiletten wanneer open zullen gaan, is niet bekend. Dat is, zegt de Veiligheidsregio, de verantwoordelijkheid van exploitanten of ondernemers. ,,Afgezien van de strandtenten, was dat normaal ook zo”, zegt voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland. ,,Want veel van de toiletten - beheerd door gemeenten of stichtingen die stranden exploiteren - openden toiletten vaak pas per 1 juni.” 

In alle Veiligheidsregio’s die aan de kust liggen, gelden tot 1 juni dezelfde afspraken. Dat is belangrijk, zegt Lonink. ,,Als er in een veiligheidsregio of kustgemeente wordt afgeweken van landelijke regels, roept dat direct elders discussie op. Maar nu het drukker gaat worden, wilden we wel dat er meer openbare sanitaire voorzieningen bij stranden zijn.”

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM
  update: met video

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.