Volledig scherm
Harry van der Maas. © Ruben Oreel

Gedeputeerde gaat dagje in rolstoel om knelpunten te ervaren

MIDDELBURG - Gedeputeerde Harry van der Maas gaat een dag lang in een rolstoel door de provincie reizen om te ervaren hoe moeilijk gehandicapten het hebben in het openbaar vervoer. CDA-Statenlid Marcel Janssens had hem daartoe uitgedaagd.

Provinciale Staten debatteerden vrijdagochtend over knelpunten in het openbaar vervoer in Zeeland. Verschillende partijen maken zich zorgen over de toegankelijkheid van bussen en treinen voor gehandicapten. Acht partijen, waaronder het CDA, steunen een motie van de ChristenUnie waarin wordt gevraagd uit te zoeken in hoeverre de rechten van personen met een handicap in Zeeland zijn geborgd. Daarbij gaat het met name om de toegankelijkheid van treinstations en bushaltes en de informatie daarover op websites. Ze willen binnen een half jaar worden geïnformeerd waar nog knelpunten zijn.

Toegankelijkheid

Janssens bood Van der Maas aan een rolstoel ter beschikking te stellen, waarin hij een dag lang kan ervaren hoe toegankelijk het openbaar vervoer is. "Soms hebben we gewoon geen idee." Van der Maas nam het aanbod prompt aan. "Laten we een doorsnee dag pakken om inderdaad aan den lijve te ervaren: wat betekent dat nu?"

Ruim zes ton

Volgens de gedeputeerde is 68 procent van het reizen met het openbaar vervoer in Zeeland goed toegankelijk voor gehandicapten. Van der Maas streeft naar 100 procent toegankelijkheid, maar waarschuwde dat daaraan stapje voor stapje moet worden gewerkt, omdat er niet genoeg geld is om het allemaal nu te regelen. De Staten besloten ruim 6 ton uit te trekken voor het oplossen van knelpunten in het openbaar vervoer. De motie van de CU werd met algemene stemmen aangenomen.