Volledig scherm
Wethouder Josephine Elliott en Martin Verbeem, voorzitter van LHBT Netwerk Zeeland, lopen over het zebrapad. © Lex De Meester

Gaybrapad in Vlissingen officieel in gebruik

UpdateVLISSINGEN - De eerste regenboogzebrapad van Zeeland is zaterdagmiddag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde met het doorknippen van een lint door de Vlissingse wethouder Josephine Elliott en Martin Verbeem, voorzitter van LHBT Netwerk Zeeland.

De opening werd ontsierd door een vrouw in een plastic penispak, die zich prominent achter Elliott opstelde, tot verwondering van de betrokkenen en andere aanwezigen. De gemeente Vlissingen voelde zich genoodzaakt na afloop een schriftelijke verklaring te verspreiden. ,,Tijdens de openingshandeling was er ook een menselijke ‘dildo’ aanwezig", meldde de gemeente. ,,Deze act hoorde niet bij de openingshandeling en was een zelfstandige actie."

Ook CineCity en het LHBT Netwerk Zeeland distantieerden zich 'met klem' van de actie. ,,De opening was een groot succes dat enigszins werd verstoord door een smakeloze individuele actie", schrijft het LHBT Netwerk op zijn website. ,,Er stond een persoon in beeld in een zeer plat en schunnig pak die totaal geen respect had voor de ware boodschap van dit initiatief."

Volledig scherm
Wethouder Josephine Elliott en Martin Verbeem, voorzitter van LHBT Netwerk Zeeland, knipten het lintje door. © Rolf Bosboom

Het kleurrijke zebrapad bevindt zich ter hoogte van de ingang van CineCity in Vlissingen, waar vrijdag Film by the Sea begon. De bijzondere oversteek is ook in samenwerking met de Vlissingse bioscoop tot stand gekomen.

Een regenboogpad, ook wel gaybrapad genoemd, is bedoeld om aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendermensen (lhbt'ers). In Vlissingen heeft D66, de partij van Elliott, het initiatief genomen.

Elliott zei veel vragen te hebben gehad over het waarom. ,,Mensen zeggen: het is toch al heel normaal, we hebben toch ook geen heterozebrapad?" Juist die reacties en de negatieve opmerkingen die op sociale media zijn geuit over het pad, onderstrepen volgens de wethouder alleen maar het belang ervan.

,,Daarom mijn complimenten aan de gemeenteraad, die bijna unaniem de motie heeft ondersteund om in Vlissingen een regenboogzebrapad neer te leggen", zei Elliott. ,,Hiermee laten we zien dat iedereen hier zichzelf kan zijn."

Voor de gelegenheid heeft Film by the Sea de zaterdag als ‘regenboogdag’ bestempeld, met drie films op het programma waarin seksuele diversiteit een hoofdrol speelt. Het gaat om Heartstone, Una Mujer Fantástica en God’s Own Country.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Man uit Arnemuiden hardhandig mishandeld op Markt Middelburg

    Man uit Arnemuiden hardhandig mishandeld op Markt Middelburg

    MIDDELBURG - Een 23-jarige man uit Arnemuiden is in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt in Middelburg mishandeld door een tweetal uit Oost-Souburg (18 en 21 jaar). Waarschijnlijk wilde het slachtoffer hulp bieden aan een andere man die vermoedelijk door het tweetal beroofd werd. De verwondingen van de man waren dusdanig zwaar dat hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht moest worden. De verdachten zijn aangehouden en ingesloten.
  2. Zeven kanshebbers voor Mosselwijn 2018

    Zeven kansheb­bers voor Mosselwijn 2018

    BRUINISSE – Het Mosselgilde Bruinisse heeft zeven wijnen op kleur, geur, afdronk en op smaak in combinatie met gekookte mosselen laten proeven door kenners en vooral liefhebbers om op basis van hun voorkeur dé aanbevolen Mosselwijn voor 2018 te kunnen presenteren. Die proeverij werd zaterdagmiddag gehouden bij Restaurant De Meeuw in Bruinisse. Het betrof een blind proeverij, dus zonder dat de deelnemers wisten welke wijnen ze in hun glas kregen. De uitverkoren wijn wordt pas bekend gemaakt op donderdag 19 juli bij de officiële opening van de Bruse Visserijdagen.