Volledig scherm
Logo van Zorgverzekeraar CZ. © ADN Beeldredactie

Fysiotherapeuten klagen steen en been over zorgverzekeraar CZ

BROUWERSHAVEN -  Eigenaar Loes van der Sluijs van Fysiotheek Brouwershaven klaagt steen en been over zorgverzekeraar CZ. Ze staat niet alleen. Het gros van de fysiotherapeuten vindt CZ de slechtste zorgverzekeraar, blijkt uit een onderzoek van de Actiegroep Fysiotherapie. 

De actiegroep reikte deze week dan ook de ‘strakke strop award’ uit aan CZ. Fysiotherapeuten mopperen over tarieven en contractvoorwaarden van CZ. De Brouwse fysiotherapeut Van der Sluijs doet dat ook. ,,CZ heeft de vergoedingen een aantal jaren minimaal verhoogd. Dat betekent dat ik en veel collega's onder de kostprijs werken. Je teert langzaam in.” 

CZ vergoedt 27 tot 31,20 euro per fysiotherapiebehandeling. ,,Dat is bruto, dus daar gaat het nodige vanaf. Tegelijkertijd stelt CZ allerlei voorwaarden. Bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek. Daarvoor moet ik een extern bureau inschakelen. Dat kost geld en levert me financieel niks op.”

Van der Sluijs, die twee medewerkers in dienst heeft, kan overleven omdat ze over een eigen ruimte beschikt. ,,Ik ben daardoor geen geld kwijt aan huur. Ook ben ik manueel therapeut. Voor die specialisatie ontvang ik een hogere vergoeding dan voor fysiotherapie. Zo kan ik het net redden.” De Brouwse bekritiseert ook de behandelindex van CZ. ,,Als je boven of onder het gemiddelde zit, krijg je het volgende jaar een contract met een lager tarief. Doe je te weinig of doe je te veel, dan ben je de sjaak.”

CZ wil nu niet ingaan op de klachten van fysiotherapeuten, mede met het oog op een landelijk onderzoek naar de ontwikkeling van de zorgkosten. Dat wil de zorgverzekeraar afwachten alvorens te praten over tarieven voor de komende jaren.  

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 3. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.