Logo van Zorgverzekeraar CZ.
Volledig scherm
Logo van Zorgverzekeraar CZ. © ADN Beeldredactie

Fysiotherapeuten klagen steen en been over zorgverzekeraar CZ

BROUWERSHAVEN -  Eigenaar Loes van der Sluijs van Fysiotheek Brouwershaven klaagt steen en been over zorgverzekeraar CZ. Ze staat niet alleen. Het gros van de fysiotherapeuten vindt CZ de slechtste zorgverzekeraar, blijkt uit een onderzoek van de Actiegroep Fysiotherapie. 

De actiegroep reikte deze week dan ook de ‘strakke strop award’ uit aan CZ. Fysiotherapeuten mopperen over tarieven en contractvoorwaarden van CZ. De Brouwse fysiotherapeut Van der Sluijs doet dat ook. ,,CZ heeft de vergoedingen een aantal jaren minimaal verhoogd. Dat betekent dat ik en veel collega's onder de kostprijs werken. Je teert langzaam in.” 

CZ vergoedt 27 tot 31,20 euro per fysiotherapiebehandeling. ,,Dat is bruto, dus daar gaat het nodige vanaf. Tegelijkertijd stelt CZ allerlei voorwaarden. Bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek. Daarvoor moet ik een extern bureau inschakelen. Dat kost geld en levert me financieel niks op.”

Van der Sluijs, die twee medewerkers in dienst heeft, kan overleven omdat ze over een eigen ruimte beschikt. ,,Ik ben daardoor geen geld kwijt aan huur. Ook ben ik manueel therapeut. Voor die specialisatie ontvang ik een hogere vergoeding dan voor fysiotherapie. Zo kan ik het net redden.” De Brouwse bekritiseert ook de behandelindex van CZ. ,,Als je boven of onder het gemiddelde zit, krijg je het volgende jaar een contract met een lager tarief. Doe je te weinig of doe je te veel, dan ben je de sjaak.”

CZ wil nu niet ingaan op de klachten van fysiotherapeuten, mede met het oog op een landelijk onderzoek naar de ontwikkeling van de zorgkosten. Dat wil de zorgverzekeraar afwachten alvorens te praten over tarieven voor de komende jaren.