Volledig scherm
Logo van Zorgverzekeraar CZ. © ADN Beeldredactie

Fysiotherapeuten klagen steen en been over zorgverzekeraar CZ

BROUWERSHAVEN -  Eigenaar Loes van der Sluijs van Fysiotheek Brouwershaven klaagt steen en been over zorgverzekeraar CZ. Ze staat niet alleen. Het gros van de fysiotherapeuten vindt CZ de slechtste zorgverzekeraar, blijkt uit een onderzoek van de Actiegroep Fysiotherapie. 

De actiegroep reikte deze week dan ook de ‘strakke strop award’ uit aan CZ. Fysiotherapeuten mopperen over tarieven en contractvoorwaarden van CZ. De Brouwse fysiotherapeut Van der Sluijs doet dat ook. ,,CZ heeft de vergoedingen een aantal jaren minimaal verhoogd. Dat betekent dat ik en veel collega's onder de kostprijs werken. Je teert langzaam in.” 

CZ vergoedt 27 tot 31,20 euro per fysiotherapiebehandeling. ,,Dat is bruto, dus daar gaat het nodige vanaf. Tegelijkertijd stelt CZ allerlei voorwaarden. Bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek. Daarvoor moet ik een extern bureau inschakelen. Dat kost geld en levert me financieel niks op.”

Van der Sluijs, die twee medewerkers in dienst heeft, kan overleven omdat ze over een eigen ruimte beschikt. ,,Ik ben daardoor geen geld kwijt aan huur. Ook ben ik manueel therapeut. Voor die specialisatie ontvang ik een hogere vergoeding dan voor fysiotherapie. Zo kan ik het net redden.” De Brouwse bekritiseert ook de behandelindex van CZ. ,,Als je boven of onder het gemiddelde zit, krijg je het volgende jaar een contract met een lager tarief. Doe je te weinig of doe je te veel, dan ben je de sjaak.”

CZ wil nu niet ingaan op de klachten van fysiotherapeuten, mede met het oog op een landelijk onderzoek naar de ontwikkeling van de zorgkosten. Dat wil de zorgverzekeraar afwachten alvorens te praten over tarieven voor de komende jaren.  

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.