Volledig scherm
© William Hoogteyling

Forse schade voor fruittelers door nachtvorst

NISSE - Veel Zeeuwse fruittelers hebben behoorlijk wat schade opgelopen door de vorst van afgelopen nacht. ,,Je kunt het gewoon zien", zegt Rinus van 't Westeinde, fruitteler in Nisse. ,,Het is één bruine massa in de boomgaard."

Volgens Van 't Westeinde, die ook bestuurder is bij land- en tuinbouworganisatie ZLTO en fruittelersorganisatie NFO, komen er schademeldingen uit de hele provincie. Alleen telers die over voorzieningen beschikken zoals beregening, warmtekanonnen en windmachines, hebben de nacht doorstaan. ,,Maar zeker 80 procent heeft die voorzieningen niet."

Kosten

De vorstschade betekent een forse kostenpost, al valt van de omvang nog weinig te zeggen. ,,De schade is in elk geval behoorlijk, maar of die in de miljoenen loopt, is nog even afwachten." Vooral van de peren en de laatbloeiers onder de appels kan een deel mogelijk nog worden gered.

,,En als je bijvoorbeeld een halve oogst hebt en de prijs wordt hoger, kan het nog best zijn dat je uiteindelijk weinig economische schade hebt", aldus Van 't Westeinde. Toch zijn de zorgen vooralsnog groot in de sector. ,,In Zeeland komen we bij nachtvorst meestal wel goed weg, maar deze keer niet. Dat is nu eenmaal de natuur. Daar kun je niets aan doen."