Volledig scherm
PREMIUM
Tolplein van de Westerscheldetunnel © Boaz Timmermans

Flinke winst Westerscheldetunnel zorgt voor dilemma: Meer korting of tol 2 jaar eerder afschaffen

PollMIDDELBURG - De Westerscheldetunnel maakt zoveel winst dat de tol voor regelmatige gebruikers volgend jaar flink omlaag kan. Een andere mogelijkheid is de tunnel eerder tolvrij te maken. Met de huidige tarieven kan dat op zijn vroegst medio 2031.

Dat blijkt uit berekeningen die de NV Westerscheldetunnel heeft uitgevoerd op verzoek van Provinciale Staten.

Records

De afgelopen twee jaar vestigde de Westerscheldetunnel records. Het aantal passages groeide in 2016 met 6,3 procent en in 2017 met 8 procent. Daardoor komt er ook meer tol binnen. Op basis van de huidige ramingen verwacht de directie van de tunnel in 2033, aan het eind van de tolperiode, een overschot van 177 miljoen euro.

Dat stelt de Staten voor de volgende keuze: moeten gebruikers zo goedkoop mogelijk door de tunnel, of moet de tol zo snel mogelijk worden afgeschaft? De NV Westerscheldetunnel heeft ook berekend wanneer de tunnel tolvrij kan worden als de huidige tarieven gelijk blijven.

Poll

De tunnelwinst moet gaan naar:

  • Meer korting (72%)
  • Tol 2 jaar eerder afschaffen (28%)
6008 stemmen

Korting

Bestuurders van personenauto's betalen nu 5 euro per passage. Ruim 68 procent van de bestuurders heeft een t-tag en is goedkoper uit: 3,80 euro. Dan zijn er ook nog veelgebruikers, mensen die per jaar meer dan 150 keer door de tunnel rijden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement