Flinke schade aan schip, schade aan Oosterscheldekering valt mee

VIDEONEELTJE JANS - Schelpenzuiger Eemshorn uit Yerseke heeft vanochtend flinke schade opgelopen toen het rond 05.00 uur bij Neeltje Jans tegen de Oosterscheldekering botste. De schade aan de kering lijkt mee te vallen. “De functie van de kering is niet in het geding", meldt Ilze Rokven van Rijkswaterstaat.

Het schip belandde ongeladen tegen een van de pijlers van de stormvloedkering. Hoe dat kon gebeuren is nog niet bekend. De KNRM heeft drie mensen van boord gehaald. De schipper is aan boord gebleven.

 De hulpdiensten hebben rond 07.00 uur besloten de weg over de Oosterscheldekering af te sluiten voor het verkeer. Dat werd gedurende een uur omgeleid via de Zeelandbrug. Rond 07.35 uur, met het kerend tij, kon de schelpenzuiger zelfstandig de binnenhaven bij Neeltje Jans in varen. Daar ligt het nu aangemeerd en wordt gekeken hoe het met de schade aan het schip gesteld is.

Volgens Rijkswaterstaat is er aan de Oosterscheldekering schade op de pijler en op de draagbalk. “De schuiven van de Oosterscheldekering zijn in orde. Maar om daar extra zeker van te zijn gaan we die nog wel testen", aldus Rokven. Ook de kabelgoot aan de bovenkant van de kering is beschadigd. “Daar zit een deuk.” Volgens de woordvoerster is het verkeer uit voorzorg van de Oosterscheldekering gehaald omdat de mast van het schip tegen die kabelgoot aan kwam. 

De Eemshorn is ruim 56 meter lang en 9 meter breed. Het heeft een laadvermogen van 875 ton.

Volledig scherm
Schelpenzuiger Eemshorn © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
De schade aan de schelpenzuiger is aanzienlijk. © HV Zeeland
Volledig scherm
Schelpenzuiger Eemshorn ligt tegen de Oosterscheldekering aan. © HV Zeeland
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement