Filmfestival zet aan het denken over mensenrechten
MIDDELBURG - In een bar staren naar de beelden van verstoten kinderen in de hoofdstad van Congo. In een eetcafé met elkaar in gesprek gaan over mensenrechten naar aanleiding van een dramafilm over een 10-jarig meisje uit Saoedi-Arabië. Je in bioscoopsetting wanen in een wereld waar mensen niet beschermd zijn tegen de macht van de staat. Tijdens het filmfestival Framing Human Rights worden op verschillende locaties in Middelburg films vertoond met als overkoepelend thema 'mensenrechten'.
"Onderwerpen die regelmatig in de kranten worden behandeld, lijken soms ver van je bed te spelen. Sommige producties brengen deze verhalen dichterbij door bijvoorbeeld persoonlijke verhalen te vertellen die erg aangrijpend zijn; dat soort films doen echt iets met mensen. Het zijn verhalen die je aan het denken zetten en meer bewustzijn creëren. Dat is waar het tijdens dit festival om draait", stelt student Roos Saat.
Amnesty
Samen met andere studenten van het University College Roosevelt zit zij in de Amnesty International Student Group. Deze groep houdt, in samenwerking met Cinema Middelburg, regelmatig zogenaamde Movies That Matter-avonden. Saat: "Ongeveer een jaar geleden leefde het idee al om meer te doen dan een keer per maand een film draaien." De basis voor het evenement was gelegd.
De creaties die op het filmfestival te zien zijn, behandelen het thema mensenrechten vanuit verschillende landen en visies. Simon Blaas, directeur van Cinema Middelburg, vermoedt dat de uiteenlopende draailocaties in de stad voor een diversiteit aan kijkperspectieven zorgt. "In de Cinema bekijk je een film toch vanuit het filmperspectief, maar in de artistieke ruimteCAESUUR zal bijvoorbeeld meer het kunstperspectief aan bod komen. Je zit daar namelijk in een heel andere setting dan in een bioscoop."
Laagdrempelig
De films die buiten Cinema Middelburg worden vertoond, zijn gratis te bezoeken. Blaas: "We willen het graag laagdrempelig houden en verschillende doelgroepen bij het festival betrekken."
Voor de eerste keer in haar geschiedenis heeft Cinema Middelburg ook een jonge cinemascout ingezet om jongeren te enthousiasmeren voor het evenement. Hannah Willeboordse, vwo 4-leerling aan het CSW Van de Perre in Middelburg, loopt haar maatschappelijke stage bij de bioscoop en is de eerste die deze functie op zich neemt. Naast het aanspreken van leeftijdgenoten en het verspreiden van flyers, mocht Willeboordse de openingsfilm van het filmfestival uitkiezen. Dat werd 'As I open my eyes', een film die door de ogen van de achttienjarige Farah uit Tunesië op poëtische manier de kracht van muziek vertolkt. "Het is een hele mooie film die jongeren echt zal aanspreken", aldus Willeboordse, "Het hoofdpersonage is ongeveer mijn leeftijd. Dat maakt het makkelijk om me in haar te verplaatsen; ik kan me goed inbeelden in hoe zij zich voelt. Door haar belevenissen ben ik bovendien meer te weten gekomen over een voor mij nog onbekend thema, namelijk de Jasmijnrevolutie."
Contact
Hoewel de producties tijdens het festival centraal staan, proberen de organisatoren het publiek te stimuleren om na de vertoning met elkaar in contact te komen. Zo moeten kijklocaties als eetcafé Røst of bar Elliott ervoor zorgen dat de bezoekers blijven hangen en met een hapje of een drankje in de hand met elkaar in gesprek gaan over het thema van de film.
In ruimteCAESUUR vindt een workshop plaats die aansluit op de documentaire 'Ai Weiwei - The Fake Case', een docu over de Chinese kunstenaar Ai Weiwei die wegens zijn activisme drie maanden gevangen werd gehouden door de overheid in China. Tijdens de workshop worden tassen bedrukt met teksten in het kader van het kunstproject 'Stel de stad een vraag'. Volgens studente Roos een mooie aanvulling op de film; "Door dit soort workshops gaan mensen zelf aan de slag met hun kunstzinnige vrijheid. Tegelijkertijd hebben ze net een film gezien die aantoont dat diezelfde artistieke vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Zoiets zet je aan het denken."
Dat een documentaire over een thema als mensenrechten lang niet voor iedereen aantrekkelijk is, weet Willeboordse uit ervaring. "Vaak vinden klasgenoten een docu saai en slaapverwekkend klinken", redeneert ze. Blaas vertelt dat - om het thema wat luchtiger en toegankelijker te maken - er naast documentaires ook diverse speelfilms draaien.
Hoogtepunt
Saat en Blaas zijn het erover eens dat de semi-documentaire 'Dance Iranian Style' hoogstwaarschijnlijk het hoogtepunt van het festival vormt. "De producent kwam de film persoonlijk afgeven. Een enorm inspirerende man", aldus Blaas. Voorafgaand aan deze voorstelling zal dichter Nafiss Nia, die als filmmaker aan de productie is verbonden, poëzie voordragen. "Dat is wel wat anders dan bij een Hollywood productie", zegt Saat, "Het is uniek om te zien hoe enthousiast deze makers zijn en hoe blij ze zijn dat hun film wordt vertoond. Die betrokkenheid is heel bijzonder."
Saat hoopt dat het evenement ervoor zal zorgen dat mensen zich aangesproken voelen door de films en dat er discussies op gang komen. "En natuurlijk dat mensen meer te weten komen over het werk van Amnesty International." Tijdens het filmfestival kan het publiek actie ondernemen door petities te ondertekenen of een donatie te doen. Van ieder verkocht filmkaartje van Cinema Middelburg wordt een euro gedoneerd aan Amnesty International.
Programma filmfestival Framing Human Rights:
Vrijdag 31 maart
Cinema Middelburg: 21.30 uur opening filmfestival gevolgd door vertoning As I open my eyes.
Zaterdag 1 april
13.00 uur in ruimte Caesuur: Ai Weiwei - the fake case gevolgd door workshop (gratis entree)
14.30 uur in Røst: Black Ice (gratis entree)
15.00 uur in Cinema Middelburg: Burma Storybook
19.00 uur in Cinema Middelburg: Zaatari Djinn
21.30 uur in Cinema Middelburg: Cartas da Guerra
Zondag 2 april
14.30 uur in Røst: Wadjda (gratis entree)
15.00 uur in Cinema Middelburg: Dance Iranian Style
16.00 uur in Elliott: Kinshasa Kids (gratis entree)
20.00 uur in Cinema Middelburg: Moonlight
Tickets Cinema Middelburg via: www.cinemamiddelburg.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De chef cuisine van 's werelds beste restaurant Geranium begon als afwasser in Katseveer. ‘Zonder Rutger was ik nooit kok geworden!’
WILHELMINADORP - De telefoon rinkelt voortdurend, appjes stromen binnen. Het nieuws dat Rutger en Jessica van der Weel na bijna 20 jaar hun sterrenzaak Katseveer in Wilhelminadorp per 1 oktober overdragen, slaat in de gastronomie in als een bom. Talloze topchefs begonnen er immers hun carrière. ,,Zonder Rutger was ik nooit kok geworden!” -
PREMIUMdag huis
Het huis van de clematisman staat te koop: ‘Ik heb er nu zo’n driehonderd staan’
Op Funda wordt het huis van Bas Verbeek en Tanny Vermue aan de Calagneweg 2 omschreven als een ‘paradijselijk plekje van de clematisman’. We nemen een kijkje bij dit pareltje in de polder van Ovezande. -
PREMIUM
Dwarsfluit bij de poort, saxofoon om de hoek
AARDENBURG - Van de Kikkerstad tot Vlaams Middelburg was de lucht zaterdag zwaar van de hitte en van prachtige muziek. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Update
Gewonde en verkeershinder bij Zeelandbrug na kop-staartbotsing met vier auto’s
COLIJNSPLAAT - Op de N256 bij Colijnsplaat is woensdagmiddag even voor 14.00 uur een ongeval gebeurd. Verschillende auto's die vanaf de Zeelandbrug in de richting van Goes reden botsten bij de verkeerslichten bij Colijnsplaat op elkaar. -
PREMIUMzomerserie: het strandhuisje
‘In de zomer vier ik ook vakantie, maar gewoon hier’
OOSTKAPELLE - Ze verhuurt naast haar werk als medisch pedicure vakantiehuis Strandloper33. Een tweepersoonsvertrek in het aangebouwde gedeelte van de woning van Petra (52) en Leo de Bruijn aan de rand van het centrum van Oostkapelle. Bij die verhuur, uitgevoerd door organisatie Heerlijke Huisjes, zit een strandhokje in. Huren mensen Strandloper33, dan dus ook direct een huisje aan het strand. Dat hokje staat iets verder dan het eigen hokje van zwemfanaat Petra. ,,Ik houd enorm van de zee.”