Volledig scherm
Johnny Beerens © x

Film over magnum opus van Johnny Beerens

HANSWEERT - Kunstenaar Johnny Beerens uit Breskens werkt in Hansweert al twee jaar aan zijn magnum opus. Volgende maand is het klaar. Over de totstandkoming is een documentaire in de maak die in september wordt vertoond tijdens het festival Film by the Sea.

Tot dusver geldt de schildering van het tranende oog op de watertoren in Oostburg als het bekendste werk van Johnny Beerens. Maar dat zou wel eens kunnen veranderen. Volgende maand wordt zijn kunstwerk Oculus Maris (Oog van de zee) onthuld. Dat maakt hij voor de ontvangsthal van Van der Straaten Aannemingsmaatschappij in Hansweert.

Het is een vier meter hoge meerpaal, aangevreten door de elementen en met zeepokken en wier bedekt, met een gat waarin de kijker bewegende beelden van de zee kan zien. Het beeld wordt gecombineerd met schilderwerk.

Beerens werkt al twee jaar lang vrijwel onafgebroken aan het kunstwerk. Volgens president-commissaris Erik Loontjes van Van der Straaten beschouwt hij het zelf als zijn magnum opus, 'het meest ambitieuze werk dat hij tot nu toe in zijn kunstenaarsbestaan heeft aangepakt'. 

Tijdens het werken heeft Beerens zichzelf gefilmd, waardoor de vervaardiging van stap tot stap is vastgelegd. Filmmaakster Rebecca van Wittene maakt daarvan een documentaire. Die wordt volgende maand voor het eerst vertoond, bij de onthulling van het kunstwerk. Het grote publiek kan de film zien bij Film by the Sea en daarna waarschijnlijk ook bij Omroep Zeeland.

Het kunstwerk wordt betaald door Van der Straaten, maar de provincie steekt 3300 euro in de documentaire. Volgens het provinciebestuur is Beerens een 'uitzonderlijk man', is zijn thematiek van land en water '100 procent Zeeuws' en zijn kunst van 'landelijke, zo niet internationale allure'. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement