Volledig scherm
Tauviek van der Mull en zijn dochter Mirella Ingelse-van der Mull in de Spiegeltent van Film by the Sea. © Lex de Meester

Film by the Sea: wat kijken de bezoekers? 'Deze film is zó herkenbaar'

Elke dag vragen we bezoekers van Film by the Sea naar hun mening over de film die zij net hebben gezien. Vandaag: Tauviek van der Mull uit 's-Gravenpolder en dochter Mirella Ingelse-van der Mull uit Vlissingen. Zij zagen vrijdag Klanken van oorsprong van Hetty Naaijkens, over de geschiedenis van de 'Indo-muziek'.

Waarom hebben jullie voor deze film gekozen?

Hij: ,,Vanwege mijn roots. Mijn kleindochter, die bij het festival werkt, zei: 'Opa, je móet hiernaartoe'. Ik had al meer films van deze regisseur gezien, maar dan in een andere setting. Ik ben zelf ook muzikant en speelde een keer voor de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap. Daar werd haar vorige film vertoond."

Wat vonden jullie van de film?

Hij: ,,Geweldig. Zó ontzettend herkenbaar."

Zij: ,,Zelfs voor mij, als iemand van de volgende generatie. Je herkent zoveel: hoe mensen zich gedragen, hoe ze naar dingen kijken, maar ook de grapjes die ze maken. En als het over eten gaat, wekt dat bij iedereen meteen wat op. Eten is héél belangrijk."

Zouden jullie deze film aan anderen aanbevelen?

Hij: ,,Zeker! Ik ben ook blij dat die op scholen zal worden vertoond. Dat is keihard nodig, want ik zeg altijd: ik ben wel geaccepteerd, maar niet geïntegreerd. Als ik iets over mezelf en onze geschiedenis wil vertellen, dan merk ik bij een Nederlandse gesprekspartner een aandachtsspanne van drie seconden. Daarna hebben ze het weer over Ajax en Feyenoord. Daarom is het zo goed als ze op scholen meer aandacht geven aan ons verhaal."

Zijn jullie vaste bezoekers van het festival?

Hij: ,,Nee. Ik ben vandaag echt op uitnodiging."

Zij: ,,Ik wel. Ik woon om de hoek. Deze hele week block ik ook altijd in mijn agenda. Behalve Klanken van oorsprong vind ik Wildlife tot nu toe de mooiste film. Die heeft nog wel een paar dagen doorgewerkt. En Van verlies kun je niet betalen was ook fantastisch om te zien. Als Vlissingse ken ik de familie Trimpe mijn hele leven al."

Gaan jullie nog meer films kijken.

Zij: ,,Ik probeer er zondag nog een paar te zien."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement