ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen
Volledig scherm
PREMIUM
ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen © ZorgSaam

File op de spoedeisende hulp? Zeeuwse ziekenhuizen grijpen in

VLISSINGEN – File op de spoedeisende hulp van de Zeeuwse ziekenhuizen? Je kunt het je bijna niet voorstellen. Gelukkig komt het ook niet dagelijks voor. Nog niet. Maar als er niets gebeurt, wordt de kans op een file groter, moeten patiënten langer wachten en kan het personeel de werkdruk niet meer aan. Dat wil niemand en dus grijpen de ziekenhuizen in.

Wat is er aan de hand?

Wie acuut hulp nodig heeft, komt terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis in Goes (Adrz) of Terneuzen (ZorgSaam Ziekenhuis). Per jaar melden zich zo’n 29.000 mensen op de SEH in Goes en zo’n 7800 in Terneuzen. Dat aantal stijgt al een aantal jaar. Ook worden de mensen die er binnenkomen steeds ouder, hebben ze meerdere aandoeningen en is de zorg complexer. Daardoor neemt de drukte op de SEH’s toe. Als mensen niet vlot genoeg kunnen doorstromen naar andere afdelingen van het ziekenhuis ontstaat een ‘file’. Met langere wachttijden en stress en uitval bij het personeel tot gevolg.

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.