Volledig scherm
Burgemeester Harald Bergmann (links) en Gert-Jan de Rooij bij de uitrusting van John Knox, wiens foto op de achtergrond is geprojecteerd. © Theo Giele

Familie schenkt uniform van Britse bevrijder aan museum in Nieuwdorp

MIDDELBURG - Het is een foto die telkens terugkomt in boeken over de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. De Duitse generaal Daser die door geallieerde militairen wordt weggevoerd op de Dam in Middelburg.

 Zeventig jaar lang werd de Engelsman naast Daser aangezien voor majoor Hugh Johnston aan wie de Duitser zich officieel had overgegeven. Tot in 2014 bij een herdenking zijn zoon de foto voor het eerst zag en zijn vader niet herkende. 

Bij de herdenking was ook de familie Knox aanwezig die het raadsel meteen oplosten. De grote militair met baret en snor is majoor John Knox. Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp hield contact met de nabestaanden. De familie heeft de uitrusting van Knox altijd goed bewaard en nu besloten die aan het museum in Nieuwdorp te schenken. 

Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg mocht vrijdag het geschenk onthullen: onder meer sokken, broeken, een baret en uniformjasje en een uit het kantoor van Daser buitgemaakte nazi-vaandel. In de broek was een op zijde gedrukte landkaart van West-Europa genaaid. In de band van de broek was een klein, scherp zaagje ingenaaid. ,,Beide items zijn zeer waarschijnlijk bedoeld om, in geval van  gevangenneming door de Duitsers, een mogelijke ontsnapping wat makkelijker te maken”, vertelde Gert-Jan Rooij van het Bevrijdingsmuseum.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement