Volledig scherm
© ANP

Faillissementsgolf treft Zeeland

Het aantal faillissementen in Zeeland is in het eerste kwartaal van dit jaar explosief gestegen.

Dat blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl bekend heeft gemaakt. In totaal telde de provincie in de eerste drie maanden honderd faillissementen. Dat is een toename met maar liefst 156 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de meeste andere provincies steeg het aantal faillissementen aanzienlijk minder.

De exacte oorzaak van de groei is onduidelijk. Mogelijk is sprake van een naijleffect. Zeeuwse ondernemers zijn voor tachtig procent familiebedrijven. Die hebben van nature wat meer vet op de botten, stelt de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland.

Een tweede mogelijke verklaring is de eenzijdige structuur van de Zeeuwse economie. De provincie heeft veel dienstverleners in het midden- en kleinbedrijf, die zich richten op de industrie. Met name die sector heeft het momenteel zwaar. In korte tijd legden twee grote ondernemingen het loodje: Zalco en Thermphos. Die twee grote faillissementen hebben mogelijk doorgewerkt.

Het aantal faillissementen in Nederland steeg in het eerste kwartaal met 11 procent tot een recordaantal van 3408.

De ICT kreeg de hardste klappen. In deze sector steeg het aantal bedrijven dat onderuit ging met een kleine veertig procent. Ook de bouw heeft het nog steeds zwaar. De eerste drie maanden gingen 494 bedrijven op de fles. Behalve Zeeland had ook Groningen een slechte start. Het aantal faillissementen steeg met 83 procent.

  1. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
    PREMIUM
    Column Jan van Damme

    Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

    Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.