Volledig scherm
Thermphos © Willem Mieras

Europarlementarïer Van Nistelrooij dringt bij Brussel aan op hulp Thermphos

MIDDELBURG - CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij wil dat de Europese Commissie met de provincie in gesprek gaat over de saneringskosten van de failliete fosforfabriek Thermphos.

Naast het Rijk hoopt Zeeland ook op financiële steun van Europa. De zich voortslepende sanering is een molensteen om de nek van de provincie. Per maand is ze zeven ton aan beheerskosten kwijt. Van Nistelrooij, partijgenoot van gedeputeerde Jo-Annes de Bat die over het hoofdpijndossier Thermphos gaat, heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Dumpingpraktijken

Van Nistelrooij werpt een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant in de strijd. Daarin wordt een rechtstreeks verband gelegd tussen de dumpingpraktijken van de Kazachse fosforproducent Kazphosphate en het faillissement van Thermphos. Volgens de rechtbank is klip en klaar aangetoond dat Kazphosphate vier jaar lang - van 2004 tot 2008 - fosfor onder kostprijs verpatste op de Europese markt. De spotgoedkope fosfor bracht uiteindelijk de Thermphos de nekslag toe. In 2012 ging de fosforfabriek in het havengebied bij Nieuwdorp failliet. Zeshonderd medewerkers raakten hun baan kwijt. Ook werd Zeeland opgezadeld met een dure sanering.

Schadevergoeding

De curatoren van Thermphos spanden een rechtszaak tegen Kazphosphate aan. De rechtbank heeft nu bepaald dat de fosforproducent de curatoren een schadevergoeding moet betalen. Van Nistelrooij vraagt de Europese Commissie of zij ook een verband ziet tussen de fosfordump en het faillissement van Thermphos. Die vraag heeft de commissie al jaren terug beantwoord. Thermphos heeft indertijd Brussel dringend verzocht een anti-dumpingmaatregel te nemen tegen de Kazachen. De Europese Commissie stelde vast dat er inderdaad sprake was van dumping, maar legde uiteindelijk Kazphosphate geen strobreed in de weg. Reden: een meerderheid van de Europese lidstaten voelde niks voor een anti-dumpingmaatregel, waarschijnlijk vanwege economische belangen van de thuisindustrie.

Uit de vragen aan de Europese Commissie blijkt dat Van Nistelrooij verlangt dat Brussel bijspringt, omdat ze heeft 'verzaakt de eigen markt, bedrijven en werknemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie uit derde landen'. En daarom dringt hij aan op een gesprek met de provincie en het Rijk over 'een rechtvaardige verdeling van de saneringskosten'.

Volledig scherm
Lambert van Nistelrooij. © EPA/Juan Carlos Hidalgo