Volledig scherm
© PZC

Erasmus mag ADRZ overnemen

GOES - Het Erasmus MC in Rotterdam mag het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis definitief overnemen. De Autoriteit Consument & Markt heeft daarvoor groen licht gegeven. Eind vorig jaar keurde de Nederlandse Zorgautoriteit de overname al goed.

De ACM heeft de gevolgen voor de concurrentie beoordeeld. Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat de patiënten van het Erasmus MC en het ADRZ voor algemene ziekenhuiszorg uit verschillende gebieden komen. Patiënten uit Midden-Zeeland kiezen vooral voor het ADRZ als ziekenhuis in de buurt en gaan niet naar Rotterdam. Andersom kiezen patiënten uit Rotterdam niet voor het ADRZ in Midden-Zeeland. De ziekenhuizen concurreren niet met elkaar en daardoor verandert er weinig in de keuzemogelijkheden van de consument.

Zorgverzekeraars, cliëntenraden en patiëntenorganisaties zijn overwegend positief over de overname. Zij verwachten een kwaliteitsimpuls en een verbetering van de financiële situatie bij het ADRZ. Het Erasmus MC is het grootste academisch centrum van Nederland. De ACM heeft onderzocht of de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars door de overname verzwakt, waardoor ze wellicht minder scherp kunnen inkopen op prijs en kwaliteit. De ACM vindt het risico hierop beperkt.

Doorverwijzingen

Voor topzorg reizen patiënten uit Midden-Zeeland wél naar het Erasmus MC. Het ADRZ biedt geen topzorg aan en verwijst de meeste patiënten door naar het Erasmus MC. De ACM heeft onderzocht of een toename van het aantal doorverwijzingen vanuit het ADRZ naar het Erasmus MC risico’s oplevert voor concurrerende ziekenhuizen. De ACM stelt vast dat deze effecten beperkt zijn. Bovendien mogen patiënten altijd kiezen naar welk ziekenhuis zij doorverwezen willen worden.

Het ADRZ is het enige ziekenhuis in Midden-Zeeland en heeft daarom een dominante positie. Bij een eerdere fusie in Zeeland heeft de ACM daarom aan dit ziekenhuis een prijsplafond opgelegd. Dit voorkomt dat het ADRZ te hoge prijzen kan vragen. Deze verplichting blijft bestaan. Hierop houdt de ACM toezicht.

Zeeuws ziekenhuis

Claudia Brandenburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ADRZ, is verheugd over de uitspraak van de ACM. Brandenburg. ,,Het ADRZ is en blijft een Zeeuws ziekenhuis met als doelstelling zorg te bieden aan de Zeeuwse patiënt. Door de samenwerking kunnen bijvoorbeeld academische experts vroegtijdiger worden geraadpleegd, kunnen patiënten met complexe problemen snel worden doorverwezen en behandeld, maar kunnen patiënten die ‘klaar’ zijn in het Erasmus MC ook weer snel naar hun vertrouwde ziekenhuis. De Zeeuwse patiënten houden dus zoveel mogelijk hun zorg dicht bij huis.”

De huidige Raad van Toezicht van het ADRZ wordt vervangen door een Raad van Commissarissen.